Επ. Ρέντιγκ: Απάτη 600 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ

 

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, η κ. Ρέντινγκ είπε ότι σε ό,τι αφορά στις προτάσεις για καταπολέμηση της απάτης κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανοχή για απάτες ή οποιεσδήποτε άλλες παράνομες πράξεις.

Εξήγησε ότι υπάρχουν «εγκληματίες που εσκεμμένα δίνουν λάθος πληροφόρηση για να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ σε τομείς όπως η γεωργία, η περιφερειακή ανάπτυξη ή υπάρχουν ακόμη και εθνικοί αξιωματούχοι που αποδέχονται χρήματα σε αντάλλαγμα για δημόσιες συμβάσεις».

Η κ. Ρέντινγκ τόνισε ότι μόνο το 2010 τα κράτη μέλη πληροφόρησαν την Επιτροπή για υποθέσεις απάτης που έφθαναν τα 600 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό, η κ. Ρέντινγκ κάλεσε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για καταπολέμηση της απάτης.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, που προήδρευσε του Συμβουλίου, είπε ότι λήφθηκε μία σημαντική απόφαση σε σχέση με την πρόταση οδηγίας για τη δέσμευση και δήμευση περιουσίας, που αποτελεί προϊόν εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πτυχή που έχει να κάνει με την «εκτεταμένη δήμευση περιουσίας» που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξάλειψη οικονομικών κινήτρων προς όφελος των εγκληματιών.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Προεδρία εργάζεται επισταμένα πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση οδηγίας, την οποία έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητες της, τόσο σε επίπεδο ομάδας εργασίας, όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ως επίσης και σε σχέση με άλλες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πραγματοποίησης συνεδρίου που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στην Κύπρο με επίκεντρο το θέμα αυτό.   

«Έχουμε την πεποίθηση ότι μετά και από αυτό το βήμα που κάναμε σήμερα θα πετύχουμε το στόχο για γενική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους», συνέχισε.

Οπως είπε, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η πρόταση για επιβολή, σε επίπεδο ΕΕ, αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων σε συναλλαγές κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών και σε πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.   

Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αποτροπή καταδίκης του ιδίου προσώπου δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.

«Μετά από τη σημερινή συζήτηση είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει  επιτάχυνση των συζητήσεων για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε.  

Πρόσθεσε ότι η οδηγία αυτή είναι σημαντική γιατί μπορεί να περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα αδικοπραγούντων να χειραγωγούν την αγορά μέσω παραπλανητικής πληροφόρησης και πρακτικών που διασφαλίζουν τιμές σε ασυνήθιστα ψηλά επίπεδα, εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές των εθνικών ποινικών συστημάτων.

Επιπρόσθετα, είπε ότι έγινε μια σε βάθος και επί της ουσίας συζήτηση με βάση τα συμπεράσματα και τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην τελική έκθεση για την πέμπτη σειρά αμοιβαίων αξιολογήσεων με θέμα «Οικονομικό Εγκλημα και Διερεύνηση οικονομικών συναλλαγών».

Ανέφερε ότι το Συμβούλιο καλωσόρισε την τελική έκθεση και συνέστησε στα κράτη μέλη να εξετάσουν και εφαρμόσουν τις συστάσεις που περιλαμβάνει. 

Σε ό,τι αφορά στο μεταρρυθμιστικό νομοθετικό πακέτο για τα προσωπικά δεδομένα, είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα, αλλά σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία εξακολουθεί να εργάζεται στις συγκεκριμένες πτυχές του θέματος  με απώτερο στόχο να προχωρήσει το θέμα όσο το δυνατό περισσότερο. 

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε στην Ιρλανδική Προεδρία ένα ποιοτικό έργο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για οριστική συμφωνία επί του θέματος κατά τη δική τους Προεδρία», κατέληξε ο κ. Λουκά.       

Λαμβάνοντας το λόγο, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βιβιαν Ρέντινγκ ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία για τη «σκληρή της δουλειά τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Αναφερόμενη στο μεταρρυθμιστικό νομοθετικό πακέτο για τα προσωπικά δεδομένα.

Είπε ότι στηρίζει σθεναρά τους «φιλόδοξους στόχους» που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυπριακή Προεδρία γιατί διατηρεί τη δυναμική στο θέμα του πακέτου των προσωπικών δεδομένων. Μετά τη συζήτηση που έγινε, είμαι μπορώ να πω πιο βέβαιη ότι θα πετύχουμε πολιτική απόφαση το Δεκέμβρη».

Επίσης, ανέφερε ότι κάλεσε τα κράτη μέλη να στηρίξουν την Κυπριακή Προεδρία στις προσπάθειες που καταβάλλει για την όσο το δυνατόν επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πάνω στην πρόταση οδηγίας για επιβολή, σε επίπεδο ΕΕ, αποτελεσματικών και αποτρεπτικών κυρώσεων σε συναλλαγές κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών και σε πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ