Επανεκτίμηση για όλες τις υποθήκες ενόψει Τρόικα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ», στο μικροσκόπιο των τραπεζών οι υποθήκες, κυρίως για μεγάλα δάνεια και σε τομείς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Υπό εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα επανεκτίμηση των ακινήτων τα οποία είναι υποθηκευμένα για σκοπούς εξασφάλισης δανείων και πιστωτικών διευκολύνσεων, με τα πρώτα στοιχεία να είναι ανησυχητικά.

Σε πολλές περιπτώσεις είτε τα δάνεια είναι υψηλότερα από τις υποθήκες είτε τα πράγματα κινούνται οριακά, κυρίως σε ό,τι αφορά δάνεια που δόθηκαν την περίοδο της «φούσκας» των ακινήτων και ανάλογα «φουσκωμένες» ήταν τότε και οι υποθήκες-εκτιμήσεις, αναφέρει στο δημοσίευμα του ο «Φ».

Σε αρκετές περιπτώσεις η σημερινή τρέχουσα αξία των ακινήτων είναι χαμηλότερη μέχρι και 20% από τις εκτιμήσεις του 2007 και 2008.

Εκτιμητές του ιδιωτικού τομέα έχουν κατακλυστεί από έγγραφα υποθηκών από τις τράπεζες. Αφού πρώτα διεκπεραίωσαν υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ, ασχολήθηκαν και με όλα τα υπόλοιπα.

Από κόσκινο πέρασαν πρώτα εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχειακές μονάδες.

Η εξέταση των υποθηκών γίνεται ούτως ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες των τραπεζών για κεφάλαια ενόψει του διαλόγου με την Τρόικα, καθώς όσα δάνεια δεν καλύπτονται επαρκώς εμπίπτουν αυτόματα στα προβληματικά.