Επείγουσα ανάγκη για αναστήλωση του Απ. Ανδρέα

 

Η Europa Nostra βρέθηκε στην Κύπρο με αφορμή το 5ο Φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Κληρονομία, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομίας από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου.

Το Προεδρείο είχε την ευκαιρία χθες να μεταβεί στα κατεχόμενα όπου και επισκέφθηκε την κατεχόμενη Μονή, την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου καθώς και τον Άγιο Φίλωνα στην Καρπασία. Συναντήθηκε επίσης με Ε/κ και Τ/κ , μέλη της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομία.

Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καράς αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή, όπως την χαρακτήρισε, εργασία που επιτελείται από τη μικτή επιτροπή. Είπε ότι το θέμα της πολιτιστικής κληρονομίας στην Κύπρο είναι αρκετά περίπλοκο λόγω και της κατάστασης στο νησί και της διασύνδεσης με την πολιτική κατάσταση.

Ο κ. Καράς σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση με την πολιτική, γιατί από τη μια η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους μας και από την άλλη τα πολιτιστικά μνημεία της Κύπρου δεν μπορούν να περιμένουν καθώς πολλά έχουν ήδη καταστραφεί ενώ άλλα είναι σε άθλια κατάσταση.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Απόστολο Ανδρέα, είπε ότι πρόκειται για ένα μνημείο μεγάλης σημασίας για τη Χριστιανοσύνη, το οποίο είναι υπό κατοχή. Τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο, χωρίς καμία καθυστέρηση, να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί η μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Για την Αμμόχωστο, ανέφερε ότι γίνεται ήδη αποκατάσταση μνημείων στην περίκλειστη πόλη, τονίζοντας όμως ότι και στην περίπτωση αυτή συντελείται μεγάλη καταστροφή και ο ρυθμός αποκατάστασης μνημείων πρέπει να επιταχυνθεί.

Σε ό,τι αφορά τον Άγιο Φίλωνα στην Καρπασία, ο κ. Καράς είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό χώρο αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή.

Σημείωσε γενικότερα ότι χρειάζεται η στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας προς το έργο της μικτής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομία.

Ο κ. Καράς στις δηλώσεις του έκανε αναφορά και στα κτίρια που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και τα οποία βρίσκονται στο έλεος της καταστροφής, σημειώνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Οργάνωσης Denis de Kergorlay σημείωσε και αυτός με τη σειρά του τη σημασία του έργου που επιτελείται από την επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό που υπάρχει στα μέλη της Europa Nosta αναφορικά με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της χώρας με την οργάνωση και στο μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει το Ιδρυμα Λεβέντης. Ο κ. de Kergorlay ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία 20 χρόνια απονεμήθηκαν στην Κύπρο 14 βραβεία από την Europa Nosta με πρώτο το 1983 το βραβείο για την Πύλη Αμμοχώστου.

Ανέφερε ακόμη ότι το φόρουμ για την πολιτιστική κληρονομιά στο Κέντρο Φιλοξενία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η ΓΓ της οργάνωσης Sneska Quaedvlieg-Mihailovic μίλησε για τους στενούς δεσμούς της Κύπρου με την Europa Nosta και στην ενδυνάμωση που επιδιώκεται μέσα από τις διάφορες πρωτοβουλίες της Κυπρίας Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου.

Είπε ότι η Κύπρος έχει μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομία και χαρακτήρισε επίτευγμα το γεγονός ότι μια μικρή χώρα κατάφερε να τιμηθεί με 14 βραβεία της οργάνωσης.

Το μέλος του Συμβουλίου της οργάνωσης Piet Jaspaert αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και άλλων οργανισμών και συνδέσμων για την περιφρούρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη και για την ανάπτυξη πολιτιστικής συνείδησης.

Η Εuropa Nosta ιδρύθηκε το 1963 και στα χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο με περισσότερα από 400 μέλη και συνεργαζόμενους οργανισμούς από όλη την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο απονέμει τα βραβεία Εuropa Nosta για τα καλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα της πολιτιστικής κληρονομίας. Η Κύπρος, μεταξύ άλλων, έλαβε βραβεία για την Πύλη Αμμοχώστου, το σπίτι του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, το Κέντρο Δημοτικών Τεχνών Λευκωσίας, τα λουτρά Ομεριέ στη Λευκωσία και πιο πρόσφατα το 2011 για την αρχιτεκτονική κληρονομιά κατά μήκος της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ