Έρημη πόλη η Νέα Υόρκη. Δείτε LIVE εικόνα

Ο τυφώνας Σάντι πλησιάζει στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου παρατήρησης τυφώνων Ρικ Κναμπ, έκανε λόγο για έναν «ιστορικό τυφώνα! Οι άνεμοι της καταιγίδας κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα και βρίσκονται σε απόσταση 615 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της Νέας Υόρκης.

 

Το ιστιοφόρο Bounty, αντίγραφο του ιστορικού ομώνυμου πλοίου,  εγκαταλείπεται  από το πλήρωμά του ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας, καθώς βρέθηκε στην πορεία του τυφώνα Σάντι.

Εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ο Μπρένταν Σαλέρνο, ανακοίνωσε ότι το 17μελές πλήρωμα εγκαταλείπει το πλοίο σε μία θάλασσα όπου τα κύματα ξεπερνούν τα 5,5 μέτρα ανοικτά του Ακρωτηρίου Χάτερας.

Η αμερικανική ακτοφυλακή έχει αποστείλει στην περιοχή αεροσκάφος Hercules C-130 και επεξεργάζεται σχέδια για τη διάσωση του πληρώματος.

“Το 17μελές πλήρωμα φόρεσε στολές επιβίωσης σε συνθήκες μεγάλου ψύχους και σωσίβια και επιβιβάσθηκε σε δύο κλειστές σωσίβιες λέμβους “, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο ναυπηγήθηκε το 1962 για την ταινία “Η Ανταρσία του Μπάουντι”. Εκτοτε έχει εμφανισθεί σε πολλά ντοκιμαντέρ και σε ταινίες, όπως “Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού”

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,30 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης. 

 

 

Ο Ομπάμα ακυρώνει προεκλογική ομιλία 

Λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα ακύρωσαν προκαθορισμένες ομιλίες και συγκεντρώσεις με σκοπό να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η καταιγίδα χτυπήσει τις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Βιρτζίνια όπου επρόκειτο να εμφανιστεί σε προεκλογική του ομιλία μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι πως ο Σάντι μπορεί να επηρεάσει και τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε πως αναστέλλει κάθε συνδρομή στην ηλεκτρονική της έκδοση και θα διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο με σκοπό να ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον τυφώνα Σάντι.

Ακόμη, η έδρα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με εντολή του γγ του Οργανισμού, Μπαν κι Μουν, θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον για σήμερα, Δευτέρα, λόγω της απειλής της καταιγίδας, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Οργανισμού, Εντουάρντο ντελ Μπουέι. 

Κλειστή σήμερα και ίσως και την Τρίτη η Wall Street 

Λόγω του τυφώνα Σάντι, κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα μάλιστα, με το πρακτορείο Reuters, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αμερικανικό χρηματιστήριο πιθανώς να παραμείνει κλειστό και την Τρίτη.

Όπως σημείωσαν οι πηγές της Wall Street η απόφαση για το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ελήφθη λόγω των ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών.