Στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ το «Εστέλ» (pics+ vids)

Όλοι οι επιβάτες του σκάφους “Estelle”, σημαίας Φινλανδίας είναι καλά στην υγεία τους.

Η επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο Estelle άρχισε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Το σουηδικό Καράβι για τη Γάζα, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, μετάδωσε ότι δέχεται επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις. “Το φινλανδικό πλοίο Estelle που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών.Πέντε- έξι στρατιωτικά πλοία το περικύκλωσαν και ένοπλοι άνδρες με μάσκες επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Κρατική πηγή αναφέρει ότι δε θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικά μίλια στη Γάζα.

Δείτε προ- βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Καναδό Τζιμ Μάνλι, που επιβαίνει στο Εστέλ,και θα μεταδιδόταν αν, όπως συνέβη τώρα, χανόταν η επικοινωνία με το πλοίο:

 

Νωρίτερα, ο Λουκάς Σταμέλλος, μέλος της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για την Γάζα”, ανέφερε πως υπάρχουν 6 Ισραηλινά σκάφη μπροστά από Estelle το οποίο έχει περικυκλωθεί από δελφίνια. Τα 6 Ισραηλινά σκάφη είναι σε μεγάλη απόσταση.Στην αποστολή συμμετέχουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας. Στο ιστιοφόρο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.

Το πλοίο απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία και κατά τη διαδρομή του σταμάτησε σε 12 ευρωπαϊκά λιμάνια. Στόχος του είναι να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο οδηγείται στο λιμάνι του Ασντόντ. Δε ξέρουμε, ωστόσο, αν ρυμουλκείται.

Πριν μερικές ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία να μην πάρουν μέρος στην αποστολή.

«Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές, όπως και η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας», σημείωνε το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ισραηλινή πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των μελών του πληρώματος.

Στις ελληνικές υπογραφές που στηρίζουν την αποστολή του «Estelle» συγκαταλέγονται αυτές των Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζου, Αλέξη Τσίπρα, όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Δημοσιογράφοι περιμένουν την άφιξη του πλοίου:

Για περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.