Συλικιώτης: Προς τρεις κατευθύνσεις τα έσοδα από το Φ.Α. (vids)

Ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε πως τα έσοδα θα πηγαίνουν προς 3 κατευθύνσεις: 

1.Ενεργειακά έργα 

2.Προϋπολογισμός

3.Ανάπτυξη 

 

Ο κ. Συλικιώτης, σχολιάζοντας την χθεσινή (30/10) απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για την καταρχήν αδειοδότηση τεσσάρων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, των 2, 3, 9 και 11, σημείωσε ότι σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει το ποσοστό εσόδων που θα προκύψουν από τις εταιρείες που θα ξεκινήσουν τις ερευνητικές γεωτρήσεις και κατόπιν τις εξορύξεις φυσικού αερίου ή πετρελαίου, γεγονός το οποίο θα αποφέρει προς τα κρατικά ταμεία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ανέφερε ότι η οικονομική τους πρόταση αποτελείται από δύο μέρη, το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη, δηλαδή το ποσοστό το οποίο μετά τα ανακτήσιμα έξοδα θα πηγαίνει στο κράτος, που συνήθως κυμαίνεται σε ψηλά ποσοστά, προσεγγίζει ενδεχομένως και το 70%, και από τα δικαιώματα υπογραφής των συμβολαίων. 

Διευκρίνισε πως με την υπογραφή των συμβολαίων, οι κοινοπραξίες που θα εξασφαλίσουν την άδεια για εξόρυξη θα καταβάλλουν «signature bonus», μπόνους υπογραφών. 

Το bonus αυτό, είπε, θα ανέρχεται γύρω στα €200 εκ. 

Αυτό το ποσό, είπε, έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2013 και αναμένεται να διοχετευτεί για τη δημιουργία έργων ανάπτυξης με στόχο να αναζωογονηθεί η οικονομία του τόπου και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.