Γ. Λουκαΐδης: Η κριτική υποσκάπτει την συνένωση δυνάμεων

 

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί σε ερώτημα ως προς τα κίνητρα της κριτικής που ασκείται, ‘για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά’, όπως ανέφερε.

Ο κ. Λουκαΐδης είχε κληθεί να απαντήσει σε δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση είναι ‘μοναχικός καβαλάρης’ στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ότι δεν ενημέρωσε τα κόμματα για τις αντιπροτάσεις της. «Αυτή η κριτική δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με το τι έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις όπου η Τρόικα παρενέβη, προχώρησε σε ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους και η πρόταση που έχει καταθέσει είναι ακριβώς αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η κριτική που συνεχίζει να γίνεται από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν συμβάλλει καθόλου στην προσπάθεια για συνένωση δυνάμεων σε τούτη την καθοριστική στιγμή για τον τόπο, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απέναντι στην Τρόικα».  Αναφερόμενος στα παράπονα για μη ενημέρωση είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει δώσει εξηγήσεις επ’ αυτού υπογραμμίζοντας ότι η Τρόικα έχει ζητήσει εμπιστευτικότητα γύρω από τον αναμενόμενο διάλογο, γύρω από τις αντιπροτάσεις που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση και νομίζω ότι όλοι έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε παρά να γίνει σεβαστό από πλευράς Κυβέρνησης».

Απαντώντας σε ερώτηση για αναφορές στον Τύπο ότι αυτοί που επεξεργάζονται τις προτάσεις της Κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιημένοι, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «από πλευράς ΜΜΕ είναι αλήθεια ότι  και χτες και σήμερα παρουσιάζονται άκρως αντιφατικού χαρακτήρα δημοσιεύματα».  Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε όλοι, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είναι να αποφύγουμε να σχολιάζουμε δημοσιεύματα». Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει επίσημη πληροφόρηση προτού τοποθετηθεί . «Ολοι ανεξαιρέτως όλοι θα πρέπει ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων σε τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση γίνεται για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος μετά από το τελικό αποτέλεσμα,  ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ απέφυγε να απαντήσει όπως είπε «συνειδητά» το ερώτημα «γιατί δεν θέλουμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά». Επανέλαβε ότι «εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς μέχρι τέλους στην ανάγκη να συνενώσουμε δυνάμεις τούτη την κρίσιμη ώρα».  

Έκκληση προς τα κόμματα για τον προϋπολογισμό της Ιατρικής Σχολής

Εξάλλου, τοποθετούμενος στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για σταύρωμα του προϋπολογισμού της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Λουκαΐδης απηύθηνε «έκκληση προς όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πέραν του Συναγερμού, να μην τον ακολουθήσουν στην προσπάθεια του να βάλει στο γύψο την Ιατρική Σχολή, παραπέμποντας τη λειτουργία της στις ελληνικές καλένδες».  Κατήγγειλε τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι «μπροστά στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών, προεκλογικών αλλά και ιδιωτικών ανταγωνιστικών συμφερόντων, θυσιάζουν την ουσιαστική αναβάθμιση της υγείας, της παιδείας, της έρευνας αλλά και της ανάπτυξης στον τόπος μας».

Απάντηση σε ΔΗΣΥ για διορισμό Υπαρχηγού Αστυνομίας

Απάντησε επίσης στις επιφυλάξεις του ΔΗΣΥ για το διορισμό του Υπαρχηγού της Αστυνομίας λέγοντας ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης «ούτε τις ικανότητες, ούτε την αξία, ούτε την εντιμότητα του νέου Υπαρχηγού δεν αμφισβήτησε, γιατί πολύ απλά δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει οτιδήποτε σε βάρος του».

Τοποθετήθηκε, τέλος, σε χθεσινή τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή, ο οποίος σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ «απείλησε ανοιχτά τον νέο Υπαρχηγό ότι μια πιθανή κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μπορεί να τον παύσει». Αυτό, είπε, «καταδεικνύει μια άκρως αυταρχική νοοτροπία, η οποία αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την καταρράκωση που θα υποστούν οι θεσμοί στα χέρια του Συναγερμού και του κ. Αναστασιάδη, όπως άλλωστε καταμαρτυρεί ανάγλυφα και η Συναγερμική δεκαετής διακυβέρνηση».