Γ. Λουκαϊδης: Στις τράπεζες οφείλεται η κρίση

 

Σε δήλωση του με αφορμή ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπου της Επιτροπής στην Τρόικα στην Κύπρο Μάαρτεν Βέρβεϊκ στο Συνέδριο του Economist, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι “έμμεσα, πλην σαφώς, ο κ. Βέρβεϊκ αναφέρθηκε και σε ευθύνες της εποπτικής αρχής στην Κύπρο ως προς το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα για τις επενδύσεις των τραπεζών στο εξωτερικό”.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, ο κ. Βέρβεϊκ στην ουσία είπε: “Οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν το κόστος της κρίσης στην Ευρωζώνη, που στην ουσία της είναι συστημική κρίση και σε μεγάλο μέρος προκλήθηκε από αποφάσεις των τραπεζών. Είναι παραπλανητική η άποψη ότι πρόκειται για μια κρίση χρέους. Ναι, στην Ελλάδα πρόκειται μερικώς για κρίση χρέους, λόγω προβλημάτων στη διαχείριση. Αλλά τα κύρια προβλήματα, αναφορικά με τις αιτίες της κρίσης, βρίσκονται στις αποφάσεις των τραπεζών. Οπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία, έτσι και στην Κύπρο”.

Έμμεσα, πλην σαφώς, ο κ. Βέρβεϊκ αναφέρθηκε και σε ευθύνες της εποπτικής αρχής στην Κύπρο ως προς το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα για τις επενδύσεις των τραπεζών στο εξωτερικό. Είπε ότι οι επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό συνιστούσαν πρόκληση για τις εποπτικές αρχές”, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, σημειώνοντας ότι αυτά “αποσιωπήθηκαν, δυστυχώς, από την πλειοψηφία των ΜΜΕ”.

Πρόσθεσε ότι “οι βαρυσήμαντες αναφορές του κ. Βέρβεϊκ συγκρούονται κάθετα και για μια ακόμα φορά καταρρίπτουν τους μύθους που ο ΔΗΣΥ και οι νεοφιλελεύθεροι συνοδοιπόροι του επιχειρούν να συντηρήσουν αναφορικά με τις αιτίες της κρίσης στην Κύπρο”.

“Οι λόγοι για τους οποίους έφτιαξαν και συντηρούν αυτούς τους μύθους είναι πέραν από προφανείς. Ως απολογητές του καπιταλισμού αρνούνται να δεχτούν τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα ενός συστήματος που σείεται συθέμελα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ως φορείς της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας αρνούνται την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού. Ως ακραιφνείς υπερασπιστές της ελεύθερης και ανόθευτης αγοράς που εξιδανικεύουν κάθε τι ιδιωτικό, απαξιώνοντας το ρόλο του κράτους, προσπαθούν μάταια να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες των ιδιωτικών τραπεζών και των διοικήσεων τους”, είπε.

Ανέφερε ότι, “ταυτισμένοι πλήρως με τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου τον επαναδιορισμό απαιτούσαν καθημερινά για τρεις μήνες μέσα από μια ακατάσχετη κινδυνολογία, συνεχίζουν να προσπαθούν απελπισμένα να συγκαλύψουν τις ασήκωτες ευθύνες του”.

Πέραν από προφανής είναι και η προσπάθεια τους, για μικροπολιτικούς λόγους, να φορτώσουν τις ευθύνες αλλού και ειδικότερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Κύριος, όμως, στόχος του ήταν και παραμένει η μεταφορά των βαρών αυτής της κρίσης αποκλειστικά στους ώμους των εργαζομένων, την ώρα που θωπεύουν τον πλούτο και τα κέρδη”, είπε.

Ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι “ο κυπριακός λαός και οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων και οδυνηρών δεδομένων και διλημμάτων, τα οποία δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αλλά ο τραπεζικός τομέας”.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις να δώσουμε από κοινού τη μάχη για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των εισηγήσεων της Τρόικας σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας. Στόχος θα πρέπει να είναι για όλους η όσο το δυνατό πιο ισορροπημένη και δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, κατανομή των βαρών στη βάση της οικονομικής επιφάνειας και των δυνατοτήτων ενός έκαστου”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “μαζί θα πρέπει να υπερασπιστούμε ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του λαού μας και των εργαζομένων, ώστε το συντομότερο δυνατό να δώσουμε ελπίδα και προοπτική εξόδου από τη δίνη αυτής της φοβερής συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, της Ευρωζώνης και του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο”.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ