Γ. Ομήρου: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει έργο του ενός

 

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, στη 48η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC) που φιλοξενεί στη Λευκωσία η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 14-16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η Κυπριακή Προεδρία, μέσα από τις προτεραιότητες που καθόρισε για το τρέχον εξάμηνο, έθεσε τον κάθε πολίτη της Ένωσης στο επίκεντρο όλων των ενωσιακών πολιτικών που στοχεύσουν στη δημιουργία μιας δίκαιης, ασφαλούς και ευημερούσας, για τους Ευρωπαίους πολίτες, κοινωνίας.

Πρόσθεσε πως στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης βιώσιμης, με οικονομίες κρατών οι οποίες να βασίζονται στην ανάπτυξη, μιας Ευρώπης αλληλέγγυας, συνεκτικής και αποτελεσματικής.

Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και εμείς, ως κοινοβουλευτικοί, με συντονισμένες προσπάθειες, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια, που οδήγησαν την Ένωση στη σημερινή κατάσταση.

Είπε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει έργο του ενός. «Είναι με συλλογικές προσπάθειες και χωρίς μεταξύ μας καχυποψία που θα μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε στο βέλτιστο δυνατό βαθμό της πολιτικές της Ένωσης, ώστε να κράτη μέλη να μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά και συνεπώς να επανεύρουν την κοινωνική ισορροπία και συνοχή», ανέφερε.

Είπε πως «χρειαζόμαστε λύσεις και συνεπώς δεν μπορούμε να εργασθούμε για κάτι νέο με τα μέσα του παρελθόντος. Με νέες ιδέες και με την εξεύρεση αποδοτικότερων μηχανισμών, θα πρέπει να θέσουμε και πάλι την ΕΕ σε τροχιά βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με επίκεντρο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναζωογόνηση των επενδύσεων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Υπογράμμισε πως «χρειάζεται να θέσουμε και πάλι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ, το κοινό της νόμισμα, σε πορεία απεγκλώβισης από τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σίγουρα όμως οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν μπορούν να ανακόψουν την οικονομική ύφεση που βιώνει η Ευρώπη».

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως οι διαδικασίες της Κυπριακής Προεδρίας και του κυπριακού προβλήματος αποτελούν δυο χωριστές, αλλά παράλληλες διαδικασίες.

Ανέφερε πως η μικρή Κύπρος, της οποίας ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται υπό την κατοχή χώρας η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά την αξία της ειρήνης και έχει βιώσει την έννοια της κατάφορης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.

Είπε πως ως Κύπρος και ως Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο «υποστηρίζουμε σθεναρά την πολιτική ενοποίηση, την οποία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει η ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πάνω στα οποία εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το σεβασμό δηλαδή των θεμελιωδών αξιών, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται ακούραστα για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Αναμένουμε σε τούτο τον αγώνα και την ενεργότερη συνδρομή και αλληλεγγύη της Ένωσης, καθώς και ενός εκάστου των εταίρων μας, ώστε και η Κύπρος να επανενωθεί προς όφελος ολόκληρου λαού της και η ΕΕ να διατηρήσει την αξιοπιστία της στην προώθηση των αρχών του κράτους δικαίου και των αξιών της, χωρίς διακρίσεις ή εκπτώσεις», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης πως η Διάσκεψη της COSAC αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη Διάσκεψη την οποία καλούνται να διοργανώσουν τα εθνικά κοινοβούλια.

Πηγή ΚΥΠΕ