Γ. Ομήρου: Μήνυμα καταδίκης της τουρκικής κατοχής

 

Προσθέτοντας ότι «η Μόρφου και κάθε γωνιά της κυπριακής γης είναι αδιαπραγμάτευτη».

Μιλώντας στην 32η Αντικατοχική Πορεία Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Αστρομερίτη, ο κ. Ομήρου είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν έκφραση της αμετάθετης θέλησης των Μορφιτών και ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού να συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ και στην άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία. Συμπλήρωσε ότι η τουρκική πλευρά οδήγησε τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις σε τέλμα και αδιέξοδο, και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταγγελθούν και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης.

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα του 1974, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας» και «να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι «ο κυπριακός λαός δεν θα γονατίσει», προσθέτοντας ότι χρειάζεται σωφροσύνη και υπευθυνότητα, καθώς και απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Παράλληλα, είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στις πιέσεις ξένων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Ανέφερε εξάλλου, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ» είπε.

Έκανε επίσης λόγο  για την επιμονή της ε/κ πλευράς για κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού, αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη για ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, καθώς και την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία και η ελεγχόμενη τ/κ ηγεσία οδήγησαν τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις σε τέλμα και αδιέξοδο, επαναδιατυπώνοντας τη θέση για δύο κράτη, για παραβίαση στο διηνεκές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και για διατήρηση της κηδεμονίας των εγγυήσεων με στόχο τη διασφάλιση του στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση με ευθείες απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, γεγονός που συνιστά ύβρη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Είπε ότι η Τουρκία, μια υποψήφια για ένταξη χώρα, περιφρονεί και καταπατεί θρασύτατα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, συμπληρώνοντας πως πρέπει να καταγγελθούν και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης.

«Ο περήφανος λαός της Μόρφου, με τις πολυχιλιόχρονες ελληνικές παραδόσεις, με το θαυμαστό του πολιτισμό, με την αγωνιστική του ιστορία, στέκεται αγονάτιστος, μάχιμος και αποφασιστικός στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας και να στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. Ζήτησε «λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς, κηδεμονίες και κηδεμόνες», καθώς, όπως είπε «δεν μας πάει η μισή πατρίδα». Συμπλήρωσε ότι «θα αγωνιστούμε για μια λεύτερη πατρίδα», για όλους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Ομήρου τέλος ότι δεν πρέπει κανένας να διανοηθεί ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος θα μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης για επιβολή ελλειμματικής λύσης στο Κυπριακό.

 

Πηγή ΚΥΠΕ