Γ. Ομήρου : “Όχι επανάληψη συνταγών που έχουν αποτύχει”

 

Ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης της κυπριακής Κυβέρνησης με την Τρόικα για τη συνομολόγηση μνημονίου και δανειακής σύμβασης προς αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, ο κ. Ομήρου ως Πρόεδρος του κατ` εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας και του θεσμού της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας του κυπριακού κράτους, όπως είπε αισθάνεται  την ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την κυπριακή οικονομία, «να απευθυνθώ στους εκπροσώπους της Τρόικας και ιδιαίτερα τους θεσμούς που εκπροσωπούν (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)». 

Απευθύνοντας τους έκκληση όπως επιδείξουν πνεύμα κατανόησης για τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης που θα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται από το 1974 τις επαχθείς συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής που αποστέρησαν το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.

Να λάβουν επίσης υπόψη το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία επωμίστηκε και επωμίζεται το δυσβάστακτο βάρος της ανακούφισης των προσφύγων και της στήριξης των θυμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής και το γεγονός ότι η Τουρκία με την απαγόρευση διέλευσης από τα χωρικά ύδατα πλοίων υπό κυπριακή σημαία και κυπριακών αεροπλάνων από τον εναέριο της χώρο, επιβαρύνει την κυπριακή οικονομία με ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Να συνεκτιμήσουν επίσης το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προχωρήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους (P.S.I.).

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε επίσης την Τρόικα και τους θεσμούς που εκπροσωπεί να λάβουν σοβαρά υπόψη «το αδιαμφισβήτητο και πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας γεγονός ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν στις χώρες που αποτάθηκαν στο Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή της μονόπλευρης λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, οδήγησαν σε φτώχεια, μαζική ανεργία, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απειλές διάλυσης του κοινωνικού ιστού».

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι η Τρόικα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο μόνος δρόμος εξόδου από την ύφεση, την κρίση και τη στασιμότητα είναι πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Διαμήνυσε τέλος ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν να υπόκειται σε οποιεσδήποτε εκπτώσεις στα πλαίσια οποιασδήποτε μνημονιακής σύμβασης.

Διατυπώνω την ισχυρή προτροπή προς τους εκπροσώπους της Τρόικας και ιδιαίτερα προς τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς που αυτοί αντιπροσωπεύουν, να αποφύγουν την επανάληψη στην Κύπρο συνταγών που έχουν ήδη ολοφάνερα αποτύχει.

Να ενισχύσουν και να στηρίξουν πολιτικές για την ανάπτυξη που είναι η μόνη μέθοδος για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση.

«Ως Πρόεδρος του κατ` εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας και του θεσμού της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας του Κυπριακού Κράτους, διατυπώνω την ισχυρή προτροπή προς τους εκπροσώπους της Τρόικας και ιδιαίτερα προς τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς που αυτοί αντιπροσωπεύουν, να αποφύγουν την επανάληψη στην Κύπρο συνταγών που έχουν ήδη ολοφάνερα αποτύχει», είπε ο κ. Ομήρου καλώντας τους «να ενισχύσουν και να στηρίξουν πολιτικές για την ανάπτυξη που είναι η μόνη μέθοδος για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση».

Πηγή ΚΥΠΕ