Ιστορικό βήμα η εκτόξευση δύο ακόμη δορυφόρων Galileo

 

Η εκτόξευση των δύο δορυφόρων που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή θα γίνει από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση στη Γαλλική Γουιάνα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η οποία κατασκευάζει τους δορυφόρους, το σύστημα Galileo θα επιφέρει πολλά οφέλη τόσο στην οικονομία της Ευρώπης όσο και στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Πρόσθεσε ότι η αυριανή εκτόξευση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Galileo, το οποίο θα προσφέρει στην Ευρώπη την απαραίτητη ανεξαρτησία από τα υπάρχοντα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Κυπριακή Προεδρία θεωρεί ότι η ανάπτυξη του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης Galileo GNSS θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει τις εργασίες επί της νομοθετικής πρότασης για τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση των GNSS, η οποία υπόκειται στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές  Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Το Πρόγραμμα Galileo φιλοδοξεί να θέσει σε τροχιά ακόμη 22 δορυφόρους, οι οποίοι θα σχηματίζουν αστερισμό, σε τροχιά άνω των 20.000 χλμ από τη Γη. Οι δύο πρώτοι δορυφόροι εκτοξεύθηκαν το 2011. Το δεύτερο ζευγάρι δορυφόρων που θα εκτοξευθεί την Παρασκευή θα τεθεί σε τροχιά με τη βοήθεια ενός πυραύλου Soyuz.

Από το 2014, ο νέος σχηματισμός δορυφόρων θα καταστήσει δυνατή την προσφορά βελτιωμένων υπηρεσιών που καλύπτουν το φάσμα από την πιο επακριβή πλοήγηση αυτοκινήτων, την πιο αποτελεσματική διαχείριση οδικών μεταφορών, τις υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, τις πιο ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές έως την πιο αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογίες δορυφoρικής πλοήγησης για την αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος εκτιμάται στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου κατά τα επόμενα 20 έτη. Από το 2014 θα προσφέρει τρεις υπηρεσίες, την ανοικτή υπηρεσία (δωρεάν), την κρατικά ελεγχόμενη υπηρεσία (PRS) και την υπηρεσία αναζήτησης και διάσωσης.

Άλλες υπηρεσίες που θα ακολουθήσουν αργότερα περιλαμβάνουν μια εμπορική υπηρεσία και μια υπηρεσία ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, για υψηλότερο ρυθμό διεκπεραίωσης δεδομένων και για μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα ταυτοποίησης

Το Galileo θα χρησιμοποιείται όπως το αμερικανικό GPS, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα είναι συμβατό, και – για ορισμένες από τις υπηρεσίες του, δια-λειτουργικό με το GPS, ή το ρωσικό  Glonass, αλλά εντελώς ανεξάρτητο από αυτά.

Το Galileo κατασκευάζεται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Το έργο, αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ως στόχο να προσφέρει ένα υψηλής ακρίβειας σύστημα εντοπισμού θέσης. Αυτό θα προσφέρει μια σημαντική ανεξαρτησία  στην Ευρώπη, αφού το ρωσικό σύστημα GLONASS, το αμερικανικό GPS ή το κινέζικο Compass, μπορούν να απενεργοποιηθούν σε καιρό πολέμου ή συγκρούσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2010 η ΕΕ αποφάσισε όπως έδρα του προγράμματος είναι η Πράγα.

Η εκτόξευση των δορυφόρων θα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φέρει τη συνολική ευθύνη για το πρόγραμμα Galileo.

Η επένδυση της Ευρώπης στην τεχνολογία δορυφορικής πλοήγησης θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να έχει πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή αποτιμάται στα 124 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σε στα 250 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Η αγορά αυτή περιλαμβάνει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διαχείρισης στόλου, χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ναυτιλία, επιχειρήσεις διάσωσης και ειρηνευτικές αποστολές.

Πηγή: ΚΥΠΕ