Γαλλικό “ναι” στην είσοδο της Ιρλανδίας στον ESM


 

Η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να καλύψει χρέη που έγιναν πριν τη λειτουργία του ταμείου, αν και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αναγνωρίσει ότι η Ιρλανδία είναι μια ειδική περίπτωση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε την ίδια φράση για να περιγράψει την Ιρλανδία ύστερα από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Enda Kenny, τη Δευτέρα.

“Η ιρλανδική ιδιαιτερότητα είναι ότι για αρκετούς μήνες έχει ήδη υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας μέσω του προϋπολογισμού που επιδείνωσε το χρέος της Ιρλανδίας και την ανάγκασε να επιβάλει ένα σκληρό σχέδιο” λιτότητας, είπε ο κ. Ολάντ.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ, ο κ. Ολάντ δήλωσε: “Ναι, η ανακεφαλαιοποίηση ήδη πραγματοποιήθηκε, μέσω ιδίων κεφαλαίων, έτσι το Γιούρογκρουπ θα το λάβει αυτό υπόψη”.

Το Δουβλίνο διεξάγει συνομιλίες για σχεδόν 18 μήνες σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος που έχουν επωμιστεί τα δημόσια οικονομικά από τα προβλήματα των τραπεζών του.

Σε κοινή δήλωση τους την Κυριακή η κ. Μέρκελ και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός  ανέφεραν ότι η Ιρλανδία είναι μια ειδική περίπτωση.

Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της κ. Μέρκελ δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ ευνοεί την αναδρομική ισχύ της ανακεφαλαιοποίησης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ιρλανδία έχει ήδη προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της “με μεγάλα ποσά από τα χρήματα των φορολογουμένων” και ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα.