Γεννιέται νέος οίκος αξιολόγησης


 

Ο νέος οίκος θα ονομαστεί Credit Rating Group και θα πραγματοποιεί αξιολογήσεις ως “πάροχος μιας εντελώς ανεξάρτητης υπηρεσίας αξιολογήσεων”, σύμφωνα με μια επιστολή πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο Τετάρτη.

“Το σημερινό διεθνές σύστημα οίκων αξιολόγησης απέδειξε την αδυναμία του να παράγει υπεύθυνες και αξιόπιστες αξιολογήσεις”, σύμφωνα με την επιστολή αυτή στην οποία προστίθεται πως ένας νέος θεσμός είναι απαραίτητος για να “μειωθεί ο οικονομικός κίνδυνος στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού”.

Οι τρεις εταίροι υποστηρίζουν πως “δεν εκπροσωπούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα καμιάς χώρας ή ομάδας” και διαβεβαιώνουν πως ο Universal Credit Rating Group “θα παρέχει αμερόληπτη ενημέρωση όσον αφορά την αξιολόγηση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές”.

Οίκος αξιολόγησης που δημιουργήθηκε το 1994, την ώρα της αναδιάρθρωσης των κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, ο Dagong Global Credit Rating έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια αξιολογώντας κρατικά χρέη με διαφορετικά κριτήρια και κυρίως υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση των ΗΠΑ.

Ο Dagong εκτιμά πως οι τρεις αμερικανικοί οίκοι Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s δίνουν υπερβολικό βάρος σε κριτήρια όπως η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση των αγορών σε βάρος της ικανότητας μιας χώρας να δημιουργεί αξία.

Ο αμερικανικός οίκος EJP, από την πλευρά του, έλαβε στα τέλη του 2007 καθεστώς “οργανισμού στατιστικής αξιολόγησης αναγνωρισμένου σε εθνικό επίπεδο”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Ο EJR εξηγεί στον ιστότοπό του πως η δραστηριότητά του έγκειται αποκλειστικά στο να βοηθάει “θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν” τίτλους.

Τέλος, το RusRating, με έδρα τη Μόσχα, ειδικεύεται στην αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα.