Γιγάντιος πλανήτης από ατόφιο διαμάντι!

 

Ήταν, βέβαια, μεγαλύτερος αλλά οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η χημική του σύσταση ήταν παρόμοια με αυτή της Γης.

Όμως, ο πλανήτης ονόματι 55 Cancri e επεφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις.

Πρόκειται για ένα πλανήτη από ατόφιο διαμάντι! Ομάδα Γάλλων και Αμερικανών αστρονόμων βρήκαν ότι ο πλανήτης φαίνεται να αποτελείται κατά κύριο λόγο από άνθρακα, που όταν υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό διαματιών, σίδηρο, καρβίδιο του πυριτίου και πιθανώς κάποια άλλα πυριτικά ορυκτά.

“Η επιφάνεια του πλανήτη πιθανότατα καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντι παρά νερό και γρανίτη”, δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Nikku Madhusudhan, από το πανεπιστήμιο Γέιλ.

Ο πλανήτης έχει μέγεθος διπλάσιο από τη Γη και μάζα οκταπλάσια. Η ταχύτητα της τροχιάς του γύρω από το άστρο του είναι τόσο υψηλή που ένα έτος διαρκεί μόλις 18 ώρες.

Λόγω της πολύ κοντινής απόστασης με το αστέρι του ο 55 Cancri e αναπτύσσει στην επιφάνειά του θερμοκρασίες άνω των 2.148 βαθμών Κελσίου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ύπαρξη ζωής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο διαμαντένιος πλανήτης, που εντοπίζεται στον αστερισμό του Καρκίνου και απέχει 40 έτη φωτός από τη Γη, ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη γεωχημικών και γεωφυσικών διαδικασιών πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: 24h.gr