Οικολόγοι για οικονομία και ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας– Κύπρου

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση των αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και αποποιείται κάθε ευθύνη, επαναφέρει το θέμα της διαφάνειας και της απονομής ευθυνών, σε όσους ευθύνονται για την καταστροφική πορεία του τόπου στο θέμα της οικονομίας με όλα τα συνεπακόλουθα, εθνικά, κοινωνικά κ.α, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Σε σημερινές (27/10) δηλώσεις της , ύστερα από συνάντηση που είχε με την οργάνωση «Πυξίδα», η κ. Παναγιώτου είπε ότι «όταν ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους, που του φορτώθηκε το βάρος της εξόφλησης των χρεών που δημιουργήθηκαν από την απληστία των golden boys των τραπεζών και της αναποφασιστικότητας των κυβερνώντων,  βλέπει τον καθ’ ύλη αρμόδιο της Κυβέρνησης να αμφισβητεί την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, τότε εύλογα διερωτάται για την αξία των ερευνών  και τη λειτουργία των θεσμών της πολιτείας».

Κατά την άποψή μας, πρόσθεσε, «ήλθε η ώρα όλοι όσοι ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας – είτε πολιτικοί είτε τραπεζίτες- να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ως Οικολόγοι θεωρούμε απαράδεχτο να επιχειρείται να κοινωνικοποιηθούν οι ζημιές» ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι «είναι για μας απαράδεκτο να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης αυτοί που δεν ευθύνονται,  γι’ αυτό καταγγέλλουμε την προσπάθεια της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας να φορτώσει, μέσα από το σχέδιο περικοπών των μισθών των υπαλλήλων, τα βάρη στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους της τράπεζας. Κάθε μέτρο εξυγίανσης πρέπει να στοχεύει στη μείωση των σκανδαλωδών  απολαβών και των μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών».

Από την άλλη, πρόσθεσε «είναι αδιανόητο ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης να ομολογεί δημοσίως ότι είναι γνωστό πως η σχέση μεταξύ κομμάτων και τραπεζών φθάνει τα όρια της διαπλοκής και να μην αναλαμβάνεται η ευθύνη να τερματιστεί αυτή η κατάσταση».

Αφού ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε «αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα διαπλοκής μεταξύ κομμάτων και τραπεζών οφείλει αυτεπάγγελτα να προχωρήσει σε ποινική διερεύνηση του θέματος των πληροφοριών για διαπλοκή συγκεκριμένων κομμάτων και εταιριών με τις τράπεζες».

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας– Κύπρου 

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας– Κύπρου συζήτησε σήμερα η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου με αντιπροσωπεία της «Πυξίδας», ομάδας μοτοσικλετιστών από διάφορες λέσχες.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ. Παναγιώτου είπε ότι η σύνδεση αυτή είναι επιβεβλημένη «για λόγους πρωτίστως εθνικούς και για λόγους ασφάλειας».

«Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε ζήσει τον αποκλεισμό της Κύπρου στην περίπτωση της τέφρας του ηφαίστειου και στην περίπτωση που υπήρχαν απεργίες στα ελληνικά αεροδρόμια», είπε η κ. Παναγιώτου.

Πρόσθεσε πως «είναι αναγκαία η παροχή εναλλακτικών μέσων για μεταφορά από την Ελλάδα επιβατών οι οποίοι αδυνατούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς και προτιμούν τη θαλάσσια σύνδεση».

Σήμερα είπε πως «η μόνη εναλλακτική οδός την οποία έχουν είναι να ταξιδεύουν μέσω κατεχομένων και για το λόγο αυτό και προτάσσουμε το θέμα το εθνικό για τους λόγους ασφάλειας».

«Αυτή την στιγμή ο ιδιωτικός τομέας επικαλείται την οικονομική κρίση και δεν ενδιαφέρεται να βοηθήσει σε αυτή την δραστηριότητα» πρόσθεσε και συνεχίζοντας είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η δράση δεν εμπίπτει μέσα στα προγράμματα της ΕΕ για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική».

Η κ. Παναγιώτου, ανέφερε ότι «εμείς ως Κίνημα Οικολόγων πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του προς την πλευρά της ΕΕ για να ενταχθεί και αυτή η δράση ως εναλλακτική πράσινη πολιτική στα προγράμματα της ΕΕ».

Μιλώντας εκ μέρους της «Πυξίδας» ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είπε ότι πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μοτοσικλετιστές και οι αυτοκινητιστές που θέλουν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Είναι κρίμα ένα νησί, ευρωπαϊκό νησί, να είναι αποκλεισμένο και να μην μπορεί κάποιος να ταξιδέψει εκτός χώρας» ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει μια σημαντική αγοραστική μάζα, η οποία θα του επιτρέψει να ανοίξει την ακτοπλοϊκή γραμμή Ελλάδας- Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ