“H Κυπριακή Προεδρία εργάζεται για μια Ευρώπη με πιο αποδοτική οικονομία”

 

Σε χαιρετισμό του στη 48η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC) που φιλοξενεί στη Λευκωσία η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 14-16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ιδέα μιας Καλύτερης Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για το μέλλον της Ένωσης. Μιας Ένωσης, η οποία θα είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική, καθώς και μιας Ένωσης, η οποία θα έχει ενισχυμένο διεθνή ρόλο και θα βρίσκεται πιο κοντά στους γείτονές της, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του που διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Χρίστος Χριστοφίδης.

Υπογράμμισε πως «τα όποια μέτρα προωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα ότι ο κύριος πολιτικός στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης της οικονομίας που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει και το σοβαρότερο πρόβλημα. Οι πολιτικές της συνεχούς λιτότητας δεν φαίνεται να αποδίδουν τα ποθούμενα αποτελέσματα. Το σημαντικό σε αυτή την πολιτική εξίσωση δεν θα πρέπει να είναι μόνο η εξυγίανση των αριθμών και των οικονομικών δεικτών αλλά η ευημερία των πολιτών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η διεξαγωγή της Διάσκεψης  στη Λευκωσία αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο ημερολόγιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά βεβαίως στην κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας.

Τόνισε πως η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο σχεδιασμό στρατηγικής και την παραγωγή των ευρωπαϊκών πολιτικών κατευθύνσεων αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση του λεγόμενου δημοκρατικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η Ένωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εσείς, οι εθνικοί κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι, όντας εγγύτερα στους πολίτες της Ένωσης, αποτελείτε την προμετωπίδα για την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών μας για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, είπε.

«Ο δικός σας ρόλος και η συμβολή είναι καθοριστικής σημασίας για να ανακοπεί το ρεύμα του εθνικιστικού λαϊκισμού που παρατηρείται τελευταίως, όλο και εντονότερα σε πλείστες τόσες χώρες της Ένωσης. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η διακοινοβουλευτική συνεργασία εντός της Ε.Ε. έχει τη δική της προστιθέμενη αξία στην προώθηση της ολοένα στενότερης πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης. Ως Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας», υπογράμμισε.

Ανέφερε πως η σύνοδος της COSAC λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή για την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου. Έχουμε εισέλθει ήδη στο δεύτερο μισό της Προεδρίας μας παραμένοντας αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο μας, συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά για την προώθηση του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε «ότι παρά τα προβλήματα και τις ανωμαλίες που δημιουργεί στη χώρα μας η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, απαρέγκλιτος στόχος μας είναι να εργαστούμε αποκλειστικά ως προεδρεύουσα χώρα, μη επιτρέποντας το εθνικό μας πρόβλημα να ρίξει σκιές στο έργο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου».

Παράλληλα δεν θα επιτρέψουμε ο ρόλος μας ως προεδρεύουσας χώρας να τεθεί σε κίνδυνο λόγω του κυπριακού προβλήματος. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η Κυπριακή Προεδρία και το κυπριακό πρόβλημα είναι δυο ξεχωριστές, αλλά παράλληλες διαδικασίες, τόνισε.

Πρόσθεσε πως όπως όλα τα Κράτη Μέλη που αναλαμβάνουν το δεύτερο εξάμηνο της κάθε χρονιάς της Προεδρία, χρειάζεται να εργαστούμε ιδιαίτερα εντατικά για να καλύψουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό θεμάτων σε λιγότερο χρονικό διάστημα. Ήδη, τόσο ο πρώτος μήνας της Προεδρίας μας όσο και ο Σεπτέμβριος, ανταπεξήλθαν στις προσδοκίες μας και είμαστε έτοιμοι για ένα ακόμη πιο εντατικό φθινόπωρο, ανέφερε.

Δεν εφησυχάζουμε, πρόσθεσε, αφού είναι καθήκον μας και υποχρέωση να προωθήσουμε αρκετά θέματα και να ολοκληρώσουμε όσα είναι εφικτό, ώστε να επιτευχθεί ομαλή συνέχεια στις εργασίες του Συμβουλίου.

«Έχουμε αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για όλα τα κράτη της ΕΕ. Διαπιστώνουμε ότι η τρέχουσα κρίση που ταλανίζει την Ένωση και ιδιαίτερα την Ευρωζώνη, δυστυχώς προκαλεί και κρίση εμπιστοσύνης πολλών Ευρωπαίων Πολιτών στο κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως αναμφίβολα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση από τη σύσταση της Ένωσης. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης και μειωμένης εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων Πολιτών υιοθετώντας πολιτικές που μπορούν να απαντήσουν στις σημερινές προκλήσεις.

Λόγω και του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί και της ανάγκης τόνωσης της αυτοπεποίθησης των πολιτών, η Κυπριακή Προεδρία δεσμεύτηκε να εργαστεί και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του εξαμήνου να εργάζεται προς μια Καλύτερη Ευρώπη, μια Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της και στον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική συνοχή και στην αρχή της αλληλεγγύης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε πως είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τις εξελίξεις και να είμαστε μπροστάρηδες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Η έκθεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και η Δήλωση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης τον περασμένο Ιούνιο αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη από τη μια για λήψη μέτρων με επίκεντρο την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας και από την άλλη, την ανάγκη «να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζών και του δημόσιου χρέους».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2014-2020, είπε πως η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι το τέλος του 2012.

Ο προγραμματισμός των εργασιών είναι αρκετά πιεστικός και η Προεδρία προβαίνει σε άοκνες προσπάθειες, στο πλαίσιο πάντα της Κοινοτικής Μεθόδου, ούτως ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατό περισσότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας εκ προοιμίου την αγαστή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη καθώς βεβαίως και τη στενή διαβούλευση με τους λοιπούς θεσμικούς παράγοντες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ευελπιστούμε ότι κατά την έκτακτη, ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Νοεμβρίου, θα καταστεί εφικτό να καταλήξουμε σε μια σφαιρική πολιτική συμφωνία επί του προϋπολογισμού της Ένωσης για τα επόμενα 7 έτη. Η δική μου προσωπική ελπίδα και προσδοκία είναι να αποφασίσουμε ένα προϋπολογισμό αλληλεγγύης που θα θέτει ως πρώτιστους στόχους την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και δη της ανεργίας των νέων, και την εξάλειψη των συνθηκών φτώχειας, ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Χρειαζόμαστε ένα προϋπολογισμό που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής, υπέδειξε.

Είπε ακόμη πως ως προς το στόχο να καταστεί η Ένωση πιο αποτελεσματική, η Προεδρία μας επιδιώκει να προσδώσει τη δέουσα σημασία στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δημοσιονομική εποπτεία και να προωθηθούν μέτρα, όπου αυτά κρίνονται χρήσιμα, για περαιτέρω δημοσιονομική σταθερότητα.

«Η Προεδρία εργάζεται πυρετωδώς για να έχουμε απτά αποτελέσματα αν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους για το πολύ σημαντικό ζήτημα της δημιουργίας της Τραπεζικής Ένωσης. Δυστυχώς, η εμπειρία της τρέχουσας κρίσης που ταλανίζει όλους μας έχει αναδείξει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χαλαρό εποπτικό σύστημα των τραπεζών και ευρύτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη. Θα ήθελα όμως, να υπογραμμίσω εδώ μια σημαντική κατά την άποψή μου πολιτική παράμετρο».

Ανέφερε πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα και με συναινετικό πνεύμα για την εξασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ μας. Στη δέσμευσή μας αυτή, είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες για να οικοδομήσουμε μαζί μια Καλύτερη Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, σημείωσε.

Κατά την έναρξη των σημερινών εργασιών της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της COSAC, έκανε ειδική αναφορά στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, σημειώνοντας το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται ότι η ΕΕ συνέβαλε στην ειρήνη.

Πρέπει όλους να μας κάνει υπερήφανους η αναγνώριση των προσπαθειών της Ευρώπης για την επίτευξη της ειρήνης που δίνει προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον, ανέφερε.

Είπε πως προέρχεται από μια χώρα που ακόμη βιώνει ακόμα προβλήματα ειρήνης και ευχήθηκε και με την βοήθεια και της ΕΕ και τις καλές προθέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών να επιτευχθεί επιτέλους η επανένωση της τελευταίας μοιρασμένης ευρωπαϊκής χώρας.

Τους Τ/κ τους θεωρούμε ισότιμους συμπολίτες μας και μαζί τους θέλουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ