O Oμπάμα νικητής του δεύτερου ντιμπέιτ (vid)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε ξεκάθαρα νικητής. Κι αυτό βρίσκει σύμφωνους όλους τους πολιτικούς σχολιαστές των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε στη χθεσινή 16/10 του εμφάνιση το αγωνιστικό εκείνο πνεύμα που του έλειπε πριν δύο εβδομάδες στην πρώτη τους τηλεμαχία.

Αντίθετα ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε όλες εκείνες τις αδυναμίες του Ομπάμα στην πρώτη τους αναμέτρηση, χάνοντας όλες τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις – και υπήρχαν αρκετές – δείχνοντας αδύναμος να ολοκληρώσει τα επιχειρήματά του στο χρόνο που είχε διαθέσιμο.

Τα αποτελέσματα των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων για το νικητή της βραδιάς, έδειξαν νίκη τον Ομπάμα. Δημοσκόπηση του CBS μεταξύ αναποφάσιστων έδειξε τον Ομπάμα νικητή με 37% έναντι 30% του Ρόμνεϊ. Δημοσκόπηση του CNN μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων αναδεικνύει νικητή τον Ομπάμα με 46% έναντι 39% του Μιτ Ρόμνεϊ. 

Η τηλεμαχία έγινε με τη μορφή λαϊκής συνέλευσης (town hall), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του CNN Candy Crowley. Δέκα αναποφάσιστοι ψηφοφόροι απηύθυναν ερωτήματα στους υποψηφίους με τη συντονίστρια να υποβάλλει συμπληρωματικές ερωτήσεις. Η θεματολογία εστιάστηκε στην εσωτερική πολιτική, με αιχμή την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την μεταναστευτική πολιτική, την οπλοκατοχή, την ενέργεια και τα γυναικεία θέματα. Μία μόνο ερώτηση έγινε για την ασφάλεια της χώρας και αφορούσε τη Λιβύη.


Obama, Romney Offer Jobs Pitch at Second Debate από associatedpress

Στο θέμα της απασχόλησης, ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίστηκε πιο συγκεκριμένος από τον Ρεπουμπλικανό του ανθυποψήφιο, παραθέτοντας τα τρία σημεία της πολιτικής του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα ήγειρε και το θέμα των φοιτητικών δανείων που απασχόλησε το Κογκρέσο το καλοκαίρι. Παράλληλα επέκρινε την οικονομική πολιτική του αντιπάλου του επισημαίνοντας ότι ευνοεί μόνο την ανώτερη τάξη. Ο Μιτ Ρόμνεϊ μίλησε για ουσιαστικά αύξηση της ανεργίας επικρίνοντας την πολιτική Ομπάμα.

«Ο Ρόμνεϊ επένδυσε σε εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Κίνα και σε εταιρείες κατασκευής συστημάτων παρακολούθησης που πουλούν προϊόντα στην Κίνα», απάντησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Ρόμνεϊ επανέλαβε επιμένοντας ότι επί προεδρίας Ομπάμα η μεσαία τάξη συνθλίβεται από την πολιτική του Προέδρου, ενώ αυξήθηκε η φτώχεια κι ανεργία.

«Ο Ομπάμα προσπάθησε αλλά οι πολιτικές του δεν απέδωσαν. Είναι εξαίρετος ρήτορας, αλλά η πολιτική του δεν αποδίδει», είπε.

Στο θέμα της ενέργειας ο Ρόμνεϊ επιτέθηκε στον Ομπάμα γιατί μείωσε στο μισό τον αριθμό των αδειών εξόρυξης πετρελαίου. Ο Ομπάμα έπληξε τον Ρόμνεϊ στο θέμα της χρήσης άνθρακα, λέγοντας ότι ως κυβερνήτης φωτογραφήθηκε μπροστά σε εργοστάσιο που χρησιμοποιούσε κάρβουνο, διατυπώνοντας κατηγορίες για μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Στην αιχμή του Μιτ Ρόμνεϊ για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ο Ομπάμα απάντησε ότι η πολιτική του αντιπάλου του ίσως ρίξει τις τιμές των καυσίμων κι αυτό γιατί θα πέσει η παραγωγή και θα προκληθεί ύφεση.

Στο θέμα της φορολογίας, ο Ρόμνεϊ υποσχέθηκε ότι θα απλοποιήσει το φορολογικό κώδικα κι αυτό θα ωφελήσει τη μεσαία τάξη.

«Η μεσαία τάξη συνεθλίβη στα τελευταία 4 χρόνια», είπε, υποσχόμενος παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα μειώσει τους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα άνω των $250.000.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα μειώσει περαιτέρω τους φόρους για τη μεσαία τάξη και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Είμαι όμως και σοβαρός στο θέμα της μείωσης του ελλείμματος», ανέφερε, μνημονεύοντας το επίτευγμα του Μπιλ Κλίντον που μηδένισε το χρέος, δημιουργώντας παράλληλα και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα επιτέθηκε στον Ρόμνεϊ, καθώς απευθυνόμενους στους ψηφοφόρους ρώτησε «πώς θα ψηφίσετε κάποιο που δεν σας λέγει πως θα πληρώσει με αυτά που υπόσχεται και λέγει ότι θα το κάνει μετά τις εκλογές;»

Ο Μιτ Ρόμνεϊ ισχυρίστηκε πως ο Ομπάμα με την πολιτική του αύξησε το χρέος της χώρας.

«Ακολουθούμε ένα δρόμο που μας οδηγεί στην Ελλάδα», προειδοποίησε.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η πολιτική Ομπάμα θα αυξήσει κατά 4.000 δολάρια τους φόρους για τη μεσαία τάξη.

«Συμφωνούμε με το Ρόμνεϊ στην ανάγκη να μειωθεί ο εταιρικός φόρος που είναι υψηλός», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσδιορίζοντας τη διαφορά τους στο ότι αυτός θα κλείσει τα παράθυρα των νόμων (loop holes) που εκμεταλλεύονται οι υπεράκτιες εταιρείες.

Σε ερώτημα για τα γυναικεία θέματα, ο Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι θέλει να διασφαλιστεί πως οι κόρες του θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους γιους του κάθε πολίτη, ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ ενέταξε τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία στο πλαίσιο της γενικότερης βελτίωσης της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στη ερώτηση Αφροαμερικανού ψηφοφόρου προς τον Μπαράκ Ομπάμα τί έκανε στα 4 χρόνια της προεδρίας του για να τον ξαναψηφίσει, απάντησε ότι τήρησε τις δεσμεύσεις του κι όσες δεν μπόρεσε θα τις εκπληρώσει στην επόμενη τετραετία.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, λέγοντας ότι ο αντίπαλός του έχει ως σύμβουλο αυτόν που σχεδίασε τη νομοθεσία της Αριζόνας που επιτρέπει συλλήψεις από την αστυνομία υπόπτων ότι είναι παράνομοι μετανάστες.

«Ο Μπους αγκάλισε τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν υποστήριξε την αυτό-απέλαση των παρανόμων μεταναστών», πρόσθεσε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι ενώ είχε την δυνατότητα στο πρώτο μισό της θητείας του να αλλάξει τη νομοθεσία δεν έκανε τίποτε.

Στο ερώτημα για την επίθεση στη Λιβύη, με αφορμή την αποκάλυψη ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε επιπρόσθετη ασφάλεια για το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, ο Ρόμνεϊ επιτέθηκε στον Ομπάμα γιατί μετά τη δολοφονία του Πρέσβη στη Λιβύη πήγε σε προεκλογική εκδήλωση στο Λας Βέγκας, επικρίνοντάς ότι τον πήρε δύο εβδομάδες να χαρακτηρίσει την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλυψε τη Χίλαρι  Κλίντον αναλαμβάνοντας προσωπικά τις ευθύνες. «Η Υπουργός Εξωτερικών κάνει εξαιρετική δουλειά. Δουλεύει για μένα και οι όποιες ευθύνες είναι δικές μου», είπε.

Στο ζήτημα της οπλοκατοχής, με αφορμή και τις πολλές πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους με πολλά θύματα, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε πως θέλει μία συνολική στρατηγική, με στόχο αφενός να μείνουν τα όπλα μακριά από τα χέρια των εγκληματιών και αφετέρου να ληφθούν μέτρα αποτροπής.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν κατόρθωσε να δώσει πειστικές εξηγήσεις γιατί άλλαξε πολιτική, από την περίοδο που ήταν κυβερνήτης στη Μασαχουσέτη, ενώ έριψε το βάρος στην οικογένεια και μίλησε για τα προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επανέλαβε τις επικρίσεις προς την Κίνα, υποσχόμενος να κινήσει διαδικασία σε βάρος της για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη σεβασμού από την Κίνα των διεθνών κανονισμών και στα κατασκευή απομιμήσεων αμερικανικών προϊόντων.

«Η ισοτιμία του γουάν ανέβηκε επί προεδρίας μου», απάντησε ο Πρόεδρος Ομπάμα, λέγοντας ότι η εταιρεία του Ρόμνεϊ επενδύει σε επιχειρήσεις που στέλνουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Τέλος στο ερώτημα ποιά είναι η λάθος εντύπωση που έχουν οι πολίτες για τον καθένα τους, ο Μιτ Ρόμνεϊ τόνισε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους για τη μεσαία τάξη, ούτε θα μειώσει τη φορολογία για τους υψηλά αμειβόμενους. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενος ότι ο αντίπαλός του ήταν ο νικητής της τηλεμαχίας, είπε πως μπορεί ο Πρόεδρος Ομπάμα να είναι καλός ρήτορας, αυτός όμως έχει καλύτερες θέσεις.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι είναι λάθος η εντύπωση που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί για την πολιτική του και πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί θέσεις εργασίας.

«Πιστεύω στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς. Ο Ρόμνεϊ είναι καλός άνθρωπος και οικογενειάρχης, όταν όμως πίσω από κλειστές πόρτες λέει ότι το 47% δεν πληρώνει φόρους, θίγει μεγάλη κατηγορία πολιτών», κατέληξε, υποσχόμενος ότι θα αγωνιστεί γι’ αυτούς τους πολίτες.