Επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για το H2020

 


Διαβάστε ακόμα, για τις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.Διαβάστε επίσης, τα πρωτοσέλιδα του σημερινού 11/10 Τύπου. 


Για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2014-2020, το ονομαζόμενο Ορίζοντας 2020.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/10 στο Λουξεμβούργο, υπό την Προεδρία του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά.

Το Συμβούλιο, το οποίο παράτεινε τις εργασίες του μέχρι αργά το βράδυ, συμφώνησε επίσης (ως μερική γενική προσέγγιση) και πάνω στον τροποποιημένο κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Παρά τις αρχικές διαφωνίες που εξέφρασαν κάποια κράτη μέλη, η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να εξεύρει ένα συμβιβασμό, ο οποίος οδήγησε στις τελικές συμφωνίες πάνω στους δύο πιο πάνω κανονισμούς

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση των δύο κανονισμών προϋποθέτει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την  απόφαση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα καθορίσει τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος των εργασιών, ο κ. Μαλάς εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη μιας μερικής γενικής προσέγγισης λέγοντας ότι ήταν «ένα τεράστιο επίτευγμα να καταλήξουμε σε συναίνεση όσον αφορά τους κανόνες για τη συμμετοχή στο Ορίζοντας 2020, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλές και έντονες επιφυλάξεις για το προτεινόμενο κείμενο».

Ο κ. Μαλάς ευχαρίστησε όλους τους Υπουργούς για την υπομονή τους και τις προσπάθειές τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Πηγή ΚΥΠΕ