Eφημερίδες: Aναμονή για την ανακοίνωση καθόδου της Τρόικα

 

Δείτε τα πρωτοσέλιδα του πολιτικού και αθλητικού Τύπου

Επίσης κυρίαρχα θέματα είναι, η ικανοποίηση της Υπουργού Εσωτερικών από τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων,  οι ενέργειες και τα μέτρα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην περιοχή Δένειας, αφού λόγω της βροχόπτωσης παρασύρθηκαν νάρκες στην νεκρή ζώνη, η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών και ο τερματισμός της περιόδου της θερινής ώρας..

Υπό τον κύριο τίτλο «Εμπλοκή στα πολιτικά της Κύπρου» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει ότι η Τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ηπιότερου μνημονίου που δεν περιλαμβάνει απαιτήσεις όπως η κατάργηση του 13ου μισθού. Επίσης γράφει ότι το εγκαταλειμμένο κτήριο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής και Γυμνασίου Λάρνακας έγινε εστία ναρκομανών, αστέγων και τρωκτικών. Επίσης γράφει ότι σήμερα τα ξημερώματα μπήκαμε στι χειμερινή ώρα, με τους δείκτες του ρολογιού να μετακινούνται μια ώρα πίσω.

“Η Σημερινή”, υπό τον κύριο τίτλο «Σε σκληρή δοκιμασία μέχρι να έρθει η ανάκαμψη» γράφει ότι θα χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια για επάνοδο στις προ της κρίσης συνθήκες και αναφέρει ότι η επόμενη ημέρα της συμφωνίας με την Τρόικα θα φέρει την Κύπρο σε μια νέα εποχή. Γράφει ακόμα ότι τα δάνεια που οφείλει το κράτος σε κυπριακές τράπεζες και πρέπει να εξοφληθούν τον Νοέμβριο φτάνουν τα 700 εκατομμύρια. Επίσης γράφει ότι το “βαρύ πυροβολικό” του εκλογικού επιτελείου του Γιώργου Λιλλήκα είναι μια ομάδα που δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ μαζί όμως λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον κύριο τίτλο «Με το πιστόλι στον κρόταφο» γράφει ότι η Τρόικα πριν ακόμα ορίσει την κάθοδο της στο νησί άρχισε να απορρίπτει θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης ενώ εμμένει στις δικές της «κόκκινες γραμμές».  Αλλού γράφει ότι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν παρέσυρε την Κύπρο μαζί της στην κρίση αναφέροντας όμως ότι δεν παύει να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Επίσης γράφει ότι το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως επανέρχεται με το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, επισημαίνοντας ότι αποτελεί χρήσιμο εργαλείο δεδομένου ότι διδάσκεται με σεβασμό προς όλες τις θρησκείες.

Η “Χαραυγή” υπό τον κύριο τίτλο «Με αυτοπεποίθηση για τη νίκη» γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς αναφέρει ότι ο κόσμος περιβάλλει με πολλή εκτίμηση και αγάπη την υποψηφιότητα του και αναγνωρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο λόγω της κατάστασης της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έχει συνάμα εθνικό και δημοκρατικό περιεχόμενο, ενώ ο φασισμός που προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων σηκώνει και σήμερα το κεφάλι. Επίσης αναφέρει πως η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου εξέφρασε ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Οι οικογένειες έφτασαν σε οριακό σημείο» αναφέρει πως λόγω της οικονομικής κατάστασης πολλές οικογένειες καταφεύγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για φαγητό και είδη ρουχισμού. Αλλού γράφει ότι, τα Ηνωμένα Έθνη περιέφραξαν περιοχή στην περιοχή Δένειας αφού λόγω της βροχόπτωσης παρασύρθηκαν νάρκες στην νεκρή ζώνη. Επίσης γράφει ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για επίλυση του θέματος των σκουπιδιών και ότι η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα από την ΕΕ λόγω τη πολιτικής διαχείρησης των αποβλήτων και των σκουπιδιών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Με τρύπιο καταστατικό η εταιρεία αερίου» γράφει ότι ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου σε συγγενείς του, αφού νομικά το καταστατικό θεωρείται «ερασιτεχνικό». Επίσης γράφει ότι σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αλλά και την ευθύνη της προς τον τόπο. Αλλού γράφει ότι, λόγω της μείωσης των μισθών, της ακρίβειας της βεντζίνης και γενικότερα της ανάγκης για ένα γενικότερο νοικοκύρεμα οι πολίτες χρησιμοποιούν τα δημόσια λεωφορεία για την μετακίνησή τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” υπό τον κύριο τίτλο “Χωρίς εκπτώσεις η συνεργασία” δημοσιεύει συνέντευξη του ΓΓ του ΔΗΚΟ Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος ανέφερε πως θα είναι αυτοχειρία η αθέτηση από οποιαδήποτε των μερών των συμπεφωνημένων. Αλλού αναφέρει πως ο κυπριακός λαός θα πληρώσει τα σπασμένα της διαγραφής χρεών εκατομμυρίων. Εξάλλου σημειώνει πως ενώ εντός Νοεμβρίου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα ταυτοποίησης αγνοουμένων από το εργαστήριο ICMP στη Βοσνία ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμνένων εξέφρασε την ανησυχία της οργάνωσης ότι “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όπως προχωρούν τα πράγματα, οι μισοί από τους αγνοούμενούς μας να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι”.

Πηγή ΚΥΠΕ