Χαράτσι για αγρότες 2 εκ. ευρώ

 

Ο Παναγροτικός, ζητά ξεχωριστούς όρους εργοδότησης εργατών στη γεωργοκτηνοτροφία, οι οποίοι επισυνάπτονται μαζί με τη διαβιβαστική επιστολή τους προς το Τμήμα Εργασίας, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φ».

Τα μέλη ζητούν να σφραγίζονται τα συμβόλαια για εργοδότηση εργατών, τα οποία θα υποβάλλουν την εν λόγω σύμβαση υπογραμμένη από τους ίδιους, εκπρόσωπο των εργοδοτούμενων και επιπλέον σχετική βεβαίωση μέλους στον Παναγροτικό.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού, Ανδρέας Κάρυος, μιλώντας στον «Φ» είπε η σύμβαση αυτή αφαιρεί από τις συντεχνίες αναγκαστικές υποχρεώσεις, την συνδρομή δηλαδή μέλους του εργοδοτούμενου και τη συμμετοχή στο ιατροφαρμακευτικό σχέδιο περίθαλψης των συντεχνιών που ανέρχεται στα 250 ευρώ για κάθε εργάτη.

Στην συγκεκριμένη σύμβαση την οποί συνυπογράφουν και οι συντεχνίες, οι αγρότες υποχρεώνονται στο εν λόγω χαράτσι το οποίο υπολογίζεται στα 2 εκ. ευρώ το χρόνο. 

Πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά εισρέουν στα ταμεία των συντεχνιών, χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικά στους εργάτες τους οποίους δεν επισκέπτονται ποτέ.

Το κράτος τόνισε ο κ. Κάρυος, μέχρι πρότινος υποχρέωνε τον αγρότη να προπληρώνει αυτό το ποσό ως προϋπόθεση εργοδότησης και άδειας εισόδου, πρίν ακόμη έρθει στην Κύπρο κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η πρόταση του Παναγροτικού κατέληξε, βελτιώνει τις απολαβές των εργατών αλλά και απλοποιεί τις διαδικασίες για όλους.