Η αντίστροφη μέτρηση της Τρόικα άρχισε

Διαβιβάζονται απόψε στην Τρόικα η προτάσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα που αντιπροτείνει να περιληφθούν στο μνημόνιο για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι αναμένεται από τους Τροϊκανούς να ορίσουν την ημερομηνία της καθόδου τους στην Κύπρο για έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι από σήμερα μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup (12 Νοεμβρίου) υπάρχει επαρκής χρόνος για διαπραγμάτευση και συνομολόγηση του Μνημονίου δανειοδότησης και τόνισε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τα καλύτερα για τον κυπριακό λαό μέτρα.

Ο κ. Στεφάνου ζήτησε επίσης να τερματιστεί η παραφιλολογία για σχέδιο Β΄ (εναλλακτικό σενάριο πακέτου μέτρων) τονίζοντας ότι αυτή η συζήτηση στέλνει στο εξωτερικό λανθασμένα μηνύματα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους και Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με τη λήξη της συνάντησης του Προέδρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι συνεργάτες του με τις συνδικαλιστικές, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα κόμματα και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτές τις επαφές διαμορφώθηκε η πρόταση της Κυβέρνησης και σε λίγη ώρα θα μπορέσουμε να  αποστείλουμε στην Τρόικα την ολοκληρωμένη  πρόταση της Κυβέρνησης και να καλέσουμε την Τρόικα να κατέλθει στην Κύπρο για να διαπραγματευτούμε το πακέτο στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ήγειραν διάφορα ζητήματα. Κάποια από αυτά, σημείωσε, η Κυβέρνηση τα προσεγγίζει θετικά και θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρουν τη θέση τους μέσα στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Είπε ακόμα ότι για τα ζητήματα που απασχολούν πάρα πολύ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Ανέφερε επίσης ότι «όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση εργάστηκε πάρα πολύ εντατικά, ώστε να είναι πανέτοιμη για τη διαπραγμάτευση παραθέτοντας επιχειρήματα ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πετύχει ένα πακέτο στήριξης, που να προφυλάσσει τα κεκτημένα των εργαζομένων, να προφυλάσσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ταυτόχρονα το πακέτο στήριξης να δίνει προοπτική στην οικονομία».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση επιπλέον των μέτρων ανάπτυξης που αποφασίστηκαν το Φεβρουάριο του 2012, εργάστηκε και προς την κατεύθυνση στήριξης της ανάπτυξης, ετοιμάζοντας επίσης τα μέτρα ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013.

Επεσήμανε ότι η Τρόικα δεν έθεσε το θέμα της ανάπτυξης και δεν το περιλαμβάνει στο Μνημόνιο, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση τόνισε επανειλημμένα στην Τρόικα την ανάγκη στήριξης και προώθησης της ανάπτυξης. Ανέφερε περαιτέρω ότι το θέμα της ανάπτυξης περιλαμβάνεται στις αποφάσεις των τελευταίων Συμβουλίων της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι υιοθετούμε και θέτουμε στην πράξη αυτές τις αποφάσεις.

Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τρόικα και θα αναμένει την οριστικοποίηση της ημερομηνίας καθόδου που θα ανακοινωθεί, είπε ο κ. Στεφάνου.

Περαιτέρω, τόνισε ότι για τη διαμόρφωση του πακέτου θέσαμε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία έχουμε ικανοποιήσει πολύ σημαντικό βαθμό και επανέλαβε ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε κεκτημένα των εργαζομένων, όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση διαμόρφωσε πρόταση που δεν προβλέπει κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά αναδιάρθρωση του θεσμού και δεν περιλαμβάνει κατάργηση του 13ου μισθού.

«Είχαμε πει ευθύς εξαρχής ότι θέλουμε η συνεισφορά των εργαζομένων και των μισθωτών να είναι κλιμακωτή, ώστε να επιμερίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κόστος που όντως θα υπάρξει από τα μέτρα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο καθένας», συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε ότι το πακέτο περιλαμβάνει κλιμακωτή συνεισφορά των εργαζομένων και των μισθωτών και επεσήμανε πως η Κυβέρνηση διαφυλάσσει και προστατεύει τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση ταυτόχρονα ζητά από τους οργανισμούς αυτούς να λειτουργούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό, να κάνουν εξοικονομήσεις, να εξυπηρετούν καλύτερα την κοινωνία και να επιτύχουν μεγαλύτερη κερδοφορία.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση στην προσπάθεια να προστατεύσει, ως δεσμεύτηκε, τις εργασιακές σχέσεις και βασικά χαρακτηριστικά που τις διέπουν, επέμεινε πάρα πολύ στη ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου και διατύπωσε την πεποίθηση ότι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο «καταφέραμε να ικανοποιήσουμε» βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και θέσεις που έθεσαν τα κόμματα.

«Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι όλοι ικανοποιήθηκαν σε όλα», είπε και παρατηρώντας ότι είναι σαφές πως ο καθένας διατηρεί τις δικέ του θέσεις, ανέφερε ότι θεωρεί πως το πακέτο μπορεί να ικανοποιήσει βασικές θέσεις τόσο των κομμάτων όσο και των κοινωνικών εταίρων». Τόνισε πως «το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μεταξύ ημών, αλλά μεταξύ της Κυβέρνησης με την Τρόικα».

«Είναι για αυτό το λόγο που τούτη την ώρα όση περισσότερη είναι η στήριξη προς την Κυβέρνηση, τόσο αυξημένες θα είναι οι δυνατότητες να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό μέσα από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα όπως είναι και ο στόχος», συνέχισε ο κ. Στεφάνου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε επαφή με την Τρόικα όλο αυτό το διάστημα, γιατί θέλαμε να γνωρίζουμε τις απόψεις, τις προσεγγίσεις, τις αντιδράσεις, τις διαθέσεις  της Τρόικας σε διάφορα ζητήματα ώστε να ετοιμασθεί ένα πακέτο μέτρων που να ικανοποιεί βασικές απαιτήσεις και όρους της Τρόικας».

Πρόσθεσε ότι όλοι μπορούν να αντιληφθούν πώς ένα πακέτο για να έχει δυνατότητες αποδοχής από την Τρόικα πρέπει να  λαμβάνει υπόψη στοιχεία και απαιτήσεις που έθεσε με τις προτάσεις της η Τρόικα και είπε ότι η κυβερνητική πρόταση έχει συνδυάσει τις απαιτήσεις και τους όρους της Τρόικας με προτάσεις που είτε είναι καινούργιες σε σχέση με το πακέτο της Τρόικας, είτε είναι διαφοροποιημένες από τις θέσεις της Τρόικας.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ισχυρό έδαφος επί του οποίου μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να έχουμε καλές προϋποθέσεις για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το λαό και την Κύπρο», είπε και επανέλαβε ότι «το πακέτο θα είναι με κόστος, προβλέπει συνεισφορές, μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων, περιλαμβάνει μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο στον κόσμο».

Τόνισε εκ νέου πως «η προσπάθεια μας όλο αυτό το διάστημα ήταν να διαμορφώσουμε ένα υποφερτό πακέτο μέτρων, ώστε με τη συνεισφορά όλων να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στον παρόντα χρόνο δεν μπορεί να απαντηθεί πόσο θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ανέφερε ότι και οι Τροϊκανοί πρέπει να κάνουν τις μεταξύ τους διευθετήσεις για να καθορίσουν την ημερομηνία καθόδου τους στην Κύπρο.

«Απόψε στέλνουμε το δικό μας ολοκληρωμένο πακέτο και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την κάθοδο της Τρόικας και τη διαπραγμάτευση», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Τρόικα θα καθορίσει την ημερομηνία καθόδου στην Κύπρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, για διαπραγμάτευση «και με το καλό να καταλήξουμε σε μία συμφωνία», για να μπορέσουμε να την περάσουμε από την ευρωζώνη στην επερχόμενη σύνοδο.

Επανέλαβε ότι η σύνοδος του Eurogroup αποτελεί σημαντικό ορόσημο, είπε πως η εντατική εργασία της Κυβέρνησης είχε στόχο να προλάβουμε αυτό το χρονικό ορόσημο, σημειώνοντας ότι πιστεύουμε πως «μπορούμε να το προλάβουμε».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν το Υπουργείο Οικονομικών να έχει ετοιμάσει άλλα δύο πακέτα  μέτρων υπό μορφή σεναρίων ως σχέδιο Β’, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η συζήτηση για σχέδιο Β’ θυμίζει τη συζήτηση για το Κυπριακό και τα σχέδια Β’.

Τόνισε πως εάν αρχίσουμε να συζητούμε περί σχεδίων Β’ και Γ’ τελικά «θα αποπροσανατολιστούμε και ενδεχομένως θα στείλουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό». Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, σημείωσε, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις Βρυξέλες, είναι ότι θέλουμε να διαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια με την Τρόικα και αποφασιστικότητα και να κλείσουμε μια συμφωνία το συντομότερο.

«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να φεύγει προς το εξωτερικό για να τερματιστεί η παραφιλολογία και να είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα μας», είπε καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ