Η Διακήρυξη της Λεμεσού σταθμός στη Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική

 

«Η Κύπρος προσδίδει μεγάλη έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και την έχει θέσει στις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας», ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Φλουρέντζου σε δήλωσή του, πριν την έναρξη της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου για την ΟΘΠ, που άρχισε πριν από λίγο υπό την προεδρία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

«Προς αυτή την κατεύθυνση ο στόχος μας στη σημερινή Άτυπη Υπουργική Σύνοδο είναι να υιοθετήσουμε τη ‘Διακήρυξη της Λεμεσού’, η οποία θα αποτελέσει ένα σταθμό για τη μελλοντική υλοποίηση και εξέλιξη αυτής της σημαντικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα το 2007, ο κ. Φλουρέντζου σημείωσε ότι «στόχος της κυπριακής Προεδρίας είναι να επανενεργοποιήσει και να δώσει δυναμική σε αυτή η διαδικασία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση των ωφελημάτων των ευρωπαϊκών θαλασσών και ωκεανών».

«Μέσω αυτής της Διακήρυξης και παράλληλα με την πρωτοβουλία Γαλάζια Ανάπτυξη, στοχεύουμε να συνεισφέρουμε στους στόχους της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «προσβλέπω σε μια καρποφόρα και δυναμική συνάντηση, όπου θα δοθεί νέα δυναμική σε αυτή την πρωτοποριακή και ιδίως ουσιώδη πολιτική».

Στη σημερινή Άτυπη Σύνοδο, οι αρμόδιοι για τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ θα εκφράσουν τα τελικά τους σχόλια και θα εγκρίνουν το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Λεμεσού.

Η «Διακήρυξη της Λεμεσού» θα παρουσιαστεί επίσημα αύριο στη Λεμεσό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Επιτρόπου αρμόδιας για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Μαρίας Δαμανάκη και των αρμόδιων για την θαλάσσια θέματα Υπουργών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μιλώντας στη Σύνοδο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξήρε την πρωτοβουλία «Γαλάζια Ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι αυτή μπορεί να συνεισφέρει με ένα αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Υπ. Αιγαίου: Η ΚΔ διεξάγει εξαιρετική Προεδρία και η Ελλάδα υιοθετεί τη Διακήρυξη Λεμεσού 

Η Κυπριακή Δημοκρατία διεξάγει μίαν εξαιρετική Προεδρία και σωστά δίδει έμφαση στη θαλάσσια οικονομία, όπως ανέφερε ο Ελλαδίτης Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, προσερχόμενος σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, Συνέδριο που λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία.

“Σε μίαν πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ενωμένη Ευρώπη -και φυσικά για την πατρίδα μας- θα υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Λεμεσού, για μίαν αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική”, δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης.

“Η ανάπτυξη και η ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της περνάει μέσα από τα νησιά, περνάει μέσα από τη ναυτιλία και -να μην το ξεχνά κανείς αυτό- περνάει μέσα από τις χώρες του Νότου”, πρόσθεσε ο κ. Μουσουρούλης.

“Η προσπάθεια αυτή”, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, “ξεκίνησε στο νοτιοδυτικό άκρο της ΕΕ, στην Πορτογαλία, το 2007 και ενεργοποιείται σήμερα στο νοτιοανατολικό της άκρο, στην Κύπρο, της οποίας μέρος ευρίσκεται ακόμη υπό τουρκική κατοχή”.

Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στην ΟΘΠ, λέει η Επίτροπος Δαμανάκη 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη.

Σε δήλωσή της πριν την έναρξη της Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης για Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, η κ. Δαμανάκη αφού ευχαρίστησε την κυπριακή Προεδρία για τις πρωτοβουλίες της, επεσήμανε πως η ΟΘΠ είναι μια νεαρή πολιτική, αφού είναι μόνο πέντε ετών.

«Έχουμε κάνει αρκετό έργο ήδη, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να της δώσουμε μια ώθηση,», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι χάριν στην ΟΘΠ, η ΕΕ έχει ήδη στρατηγικές για τον Ατλαντικό και την Βαλτική και για άλλες περιοχές.

«Και έχουμε βρει πολλούς τρόπους προκειμένου να επικεντρωθούμε στις επενδύσεις και την έρευνα, όπως αναφέρεται στον πρόγραμμα Ευρώπη 2020», συμπλήρωσε η κ. Δαμανάκη.

Όπως είπε η Ελληνίδα Επίτροπος «τώρα είναι η ώρα να εγκύψουμε στα κύρια ζητήματα που θα μας φέρουν μπροστά. Εν μέσω της κρίσης έχουμε εντοπίσει πέντε τομείς για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας».

Είπε συγκεκριμένα πως αυτοί είναι η γαλάζια ενέργεια, που πέραν από την αιολική αφορά την ενέργεια που προέρχεται από τη θάλασσα, την παλίρροια και τα κύματα, την υδατοκαλλιέργεια, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε άνοδο στην παγκόσμια παραγωγή αλλά όχι στην Ευρώπη, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, και τέλος τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό.

«Σε όλα αυτά τα θέματα προσβλέπω εκ μέρους της Επιτροπής να συνεργαστούμε μαζί σας, κ, Πρόεδρε, αλλά και με τους Υπουργούς προκειμένου να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για χρηματοδοτήσεις, για νέες επενδύσεις, για την απασχόληση και για νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζου.

Γ. Κουμουτσάκος: Με την Διακήρυξη της Λεμεσού κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά 

Με την Διακήρυξη της Λεμεσού κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήματα μπροστά για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εισηγήθηκε τη επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού δόγματος για τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα της Ευρώπης στη Θάλασσα.

«Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι μια νέα με πολλές προοπτικές ευρωπαϊκή πολιτική. Υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργώντας σταθερά προστιθέμενη αξία μέσω του καλύτερου δυνατού συντονισμού των συνεργειών μεταξύ των τομεακών πολιτικών και των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα», ανέφερε σε παρέμβασή του στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση για την ΟΘΠ στη Λευκωσία.

«Η ΟΘΠ παρά το νεαρό της ηλικίας της κάνει φιλόδοξα βήματα. Χρειάζεται όμως τη διαρκή φροντίδα και την αμέριστη υποστήριξή μας. Η Διακήρυξη της Λεμεσού επιτυγχάνει και τους δύο αυτούς στόχους καθώς δίνει ισχυρή υποστήριξη στην Ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική για τις Θάλασσες», είπε, προσθέτοντας πως «με τη διακήρυξη της Λεμεσού κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είπε ότι το επόμενο βήμα πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι η επεξεργασία και η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού στρατηγικού δόγματος για τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα της Ευρώπης στη θάλασσα.