Η εβδομάδα των παθών της οικονομίας


 

Τόσο το Προεδρικό όσο και ο Υπουργός Οικονομικών ωστόσο παρουσιάζουν μια εικόνα σκληρών διαπραγματεύσεων που γίνεται μέσα από τηλεδιασκέψεις. 

Μάλιστα σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Βάσος Σιαρλή υποστήριξε ότι έμειναν «τέσσερα – πέντε» θέματα ανοιχτά, χωρίς όμως να τα κατονομάζει, προσθέτοντας παράλληλα ότι «η ημερομηνία καθόδου της Τρόικα δεν είναι η ουσία». 

Ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται από Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, μιλούν για μια σκληρή στάση που διατηρεί η Τρόικα τόσο για τα μέτρα του δημοσιονομικού όπως περικοπές δαπανών, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις όσο και του τραπεζικού τομέα όπου το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τους θα καθορίσει, τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στον αέρα παραμένει και το θέμα της επιμήκυνσης που ζητά η Λευκωσία, το οποίο παίζει και τον πιο ουσιαστικό ρόλο καθώς οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί με πλάνο 4ετίας και όχι 3ετίας όπως ζητά η Τρόικα.  

Για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θέμα στάσης πληρωμών δεν υπάρχει, ακόμη και αν χάσουμε την ημερομηνία ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί επικίνδυνα εάν δεν συζητηθεί το κυπριακό μνημόνιο στο ερχόμενο Eurogroup