Ι. Κασουλίδης: “Με πολιτική βούληση κλείσιμο ΠΔΠ εντός Προεδρίας”

 

Σημειώνοντας πως σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε διαπραγματευτική θέση εκκίνησης για τη διαβούλευση με το Συμβούλιο

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λέγοντας πως θα είναι δυστύχημα αν επιτραπεί να γίνει μείωση ΚΑΠ και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο των απευθείας εκταρικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες. Όπως τόνισε ο κ. Κασουλίδης, σε μια τέτοια περίπτωση οι Κύπριοι αγρότες θα υποστούν μεγάλο πλήγμα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως αυτό αποτελεί ένα ενδιάμεσο ψήφισμα που εκφράζει τη θέση του Κοινοβουλίου και κοινοποιεί στο Συμβούλιο την επιθυμία του.

Πρόσθεσε επίσης πως η διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ βρίσκεται σε μια εμβρυακή κατάσταση καθώς υπάρχει η διαφωνία μεταξύ δύο ομάδων του Συμβουλίου (αυτούς που συνεισφέρουν και αυτούς που επωφελούνται), και υπάρχει και το Κοινοβούλιο που δεν επιθυμεί οποιαδήποτε μείωση στον προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τώρα το ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτή τη στιγμή τώρα είναι να συγκεράσει τις απόψεις των δύο ομάδων του Συμβουλίου και της Βρετανίας που αποτελεί μια ξεχωριστή τρίτη ομάδα, και αφού τις συγκεράσει να έρθει στο Κοινοβούλιο για να επιχειρηθεί μια προσπάθεια συμβιβασμού. Η διαδικασία αυτή του συμβιβασμού με το Κοινοβούλιο, διευκρίνισε ο κ. Κασουλίδης, μπορεί να γίνεται και παράλληλα με την προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών εντός Συμβουλίου.

Ερωτηθείς πόσο εφικτό να υπάρξει ολοκλήρωση του ΠΔΠ εντός της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν είναι θέμα χρόνου αλλά πολιτικής βούλησης. Όπως εξήγησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκλήθηκε ειδικά για αυτό το θέμα μέσα στο Νοέμβριο, ώστε να δουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού κάποιες λεπτομέρειες ώστε να παραπεμφθεί το θέμα και να κλείσει το Δεκέμβριο. «Αν, παράλληλα,  ακολουθεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις και συμμετάσχει και μπορεί να πείσει ώστε να κλείσει εντός του έτους, είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης, αναγνωρίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία βρίσκεται μεταξύ των συμπληγάδων των δύο ομάδων του Συμβουλίου, είπε πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είχε ποτέ έλλειμμα και ήταν πάντα ισορροπημένος. «Αν εξαιρέσουμε 6% που είναι διοικητικά έξοδα, όλα τα άλλα χρήματα έχουν στόχο την ανάπτυξη και επιστρέφουν στα κράτη-μέλη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου να μην περικοπούν κονδύλια που αφορούν το Erasmus, δια βίου μάθησης και άλλα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως το Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα διαπραγματευτική θέση εκκίνησης, και από την άλλη και το Συμβούλιο, σύμφωνα με αυτά που είπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πήρε τη διαπραγματευτική θέση εκκίνησής του. «Το παν είναι πώς θα συγκεραστούν οι θέσεις των δύο», είπε και κατέληξε λέγοντας πως αν θέλουν να βρουν λύση μπορούν να την βρουν ώστε να στείλουν και το θετικό μήνυμα προς όφελος της ΕΕ μπροστά σε όλους τους άλλους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει.

Πηγή ΚΥΠΕ