Η κατάρρευση του Γιώργου Παπανδρέου


 

Τις δραματικές λεπτομέρειες για όλα όσα έγιναν στις Κάννες στις 3 Νοεμβρίου του 2011, αποκαλύπτει ο πρώην Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος ήταν στο ίδιο τραπέζι με τον Γιώργο Παπανδρέου, την Α. Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ήταν λίγο μετά το περιβόητο δημοψήφισμα που οδήγησε στην πρώτη του πρωθυπουργού.

Η γαλλική lexpress φιλοξενεί αποσπάσματα από όσα γράφει στο βιβλίο του ο τότε υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Διαβάστε πως ο Γ. Παπανδρέου ίδρωσε, αντιστάθηκε και έπεσε…

“Είμαστε σε Κάννες, όπου η G20 λαμβάνει χώρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα σε δημοψήφισμα καλείται να δώσει εξηγήσεις. […] Οι πόρτες κλείνουν. Η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες χωρίς διάλειμμα. Η Μέρκελ αντιμετωπίζει Παπανδρέου. Στα αριστερά της Μέρκελ,  ο Σαρκοζί, και ο Ομπάμα απέναντι. Στα δεξιά της καγκελαρίου, ο Σόιμπλε [

Το κλίμα είναι βαρύ, η ένταση είναι ακραία. Αρχίζει μια αναμέτρηση με τον Παπανδρέου, επικουρούμενο από τον υπουργό του, επί των Οικονομικών. Ο Σαρκοζί ξεκινάει: “Αν το κάνετε αυτό το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρξει διάσωση.” Ο Παπανδρέου προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει. Με ατσάλινο βλέμμα, η Μέρκελ επανέλαβε την ίδια φράση. Αυτό είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση αυξάνεται. Ο Σαρκοζί μιλάει για τελεσίγραφο. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να υποστηρίξει την άποψη του.

Ο Ομπάμα βλέπει, ακούει προσεκτικά. Επίσης, συνοψίζει μερικές φορές, κατεβάζει τους τόνους όταν η ένταση αυξάνεται. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει περισσότερο, αμφιταλαντεύεται και τότε καταρρέει. Δεν έχει καμία επιλογή αλλά να ψηφίσει υπέρ του ευρώ ή όχι. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. Παρακολουθώ τον πολιτικό του θάνατο. Μετά από δύο ώρες αντιπαράθεσης, έχει παραδοθεί”.