Η Κομισιόν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ

 

Μιλώντας αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για την εφαρμογή του Λειτουργικού Τμήματος Εναέριου Χώρου (BLUE MED) για την αναδιάρθρωση του εναέριου χώρου της Μεσογείου, στην παρουσία και του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιου Φλουρέντζου, ο κ. Κάλας είπε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσωπικά καταβάλλει προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων με τις τουρκικές αρχές.

Όπως είπε, είναι ένα θέμα «που δεν είναι τόσο πολύ στο δικό μας χέρι», προσθέτοντας «σε όλες τις δραστηριότητες μας εγείρουμε αυτό το ζήτημα και προσπαθούμε να βρούμε λύση».

Είπε ότι «αυτό αποτελεί πάντοτε βασικό θέμα σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία» και επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα.

Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή εγείρει το θέμα και στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παντού και πάντα, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ.

Εξάλλου, σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξουν επιπλοκές στην υλοποίηση της Συμφωνίας λόγω των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και της Ελλάδας, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «σίγουρα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όταν θα συνομιλούμε για την περαιτέρω ολοκλήρωση του BLUE MED και θα πρέπει να απασχολήσει και τις τέσσερις χώρες».

«Σίγουρα οι παραβιάσεις της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων αλλά και του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία είναι καθημερινές και συνεχείς», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πολύ καλά γνωστό».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε, «καταδικάζει αυτές τις παραβάσεις και παραβιάσεις και γι’ αυτό γίνονται τα σχετικά διαβήματα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας».

Ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα, η οποία μάλιστα ζητεί να αποτελέσει το 29ο κράτος μέλος της ΕΕ», σημειώνοντας ότι «μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, συνεργαζόμενη και επιλύνοντας τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται από τις παραβάσεις και παραβιάσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ