Η Κυπριακή Προεδρία υπέρ ανάπτυξης και απασχόλησης

Περιλαμβάνει τις δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να αναθερμάνουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση και να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική.

Στην εισαγωγική του ομιλία στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι είναι κοινή η βούληση των μελών του ΕΣ για ταχεία υλοποίηση των μηχανισμών και δεσμεύσεων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο.

Εξέφρασε ευαρέσκεια «επειδή και ως Προεδρία του Συμβουλίου έχουμε λάβει μια ξεκάθαρη εντολή για προώθηση σειράς νομοθετικών φακέλων που σχετίζονται με το Σύμφωνο», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ανέφερε ακόμη ότι  η προώθηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας «και αναντίλεκτα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προώθηση υλοποίησης όλων των μοχλών δράσης και μέσων του Συμφώνου για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υιοθετήθηκε μια πολύ θετική δήλωση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα που χαιρετίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζοντας και επαινώντας τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Είπε ακόμη πως η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η πρώτη στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, «και αυτό βεβαίως, έχει τη δική του σημασία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ανέφερε ότι σε παρέμβασή του κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, προέβηκε σε μια συνοπτική παρουσίαση της μέχρι σήμερα εξέλιξης της νομοθετικής εργασίας για σημαντικούς φακέλους που διαχειρίζεται η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου.

«Τονίσαμε πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο το οποίο καθιστά απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνέχιση της στήριξης των κρατών μελών προς την Προεδρία ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των όσων έχουμε επανειλημμένως διακηρύξει ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στην Ένωση», πρόσθεσε.

Στη Σύνοδο, είπε, κατέστησε σαφές στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η Κυπριακή Προεδρία εργάζεται σκληρά ως έντιμος διαμεσολαβητής για την προώθηση σειράς νομοθετικών φακέλων που εμβαθύνουν την ενιαία αγορά, δημιουργώντας τις προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Τόνισα, όμως, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και η ουσιαστική εμπλοκή όλων των εταίρων για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της απαιτούμενης εργασίας από την Κυπριακή προεδρία μέχρι το τέλος του χρόνου, ως η εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Πρόεδρος.

Ενα άλλο θέμα συζήτησης, είπε, ήταν η εξέλιξη των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα.

«Θέλω να χαιρετίσω τη βούληση του ΕΣ για περαιτέρω ανάπτυξη των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας τη σημασία της Κίνας για την ΕΕ, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ