Η Κύπρος τίμησε την 28η Οκτωβρίου

 

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από νωρίς με δοξολογίες σε πολλές εκκλησίες της Κύπρου ενώ κορυφώθηκαν στη μαθητική παρέλαση έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία η οποίαξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις. 

Πάφος

Με λαμπρότητα η Πάφος τίμησε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Στον καθεδρικό ναό  Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο τελέστηκε στις 10 το πρωί δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.  Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημήτρης Μικελλίδης.

Στις 11. 15 το πρωί οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παλαιών πολεμιστών, σωματείων, και οργανώσεων, προσκόπων, μαθητών και μαθητριών των Σχολείων Μέσης, Γενικής και Τεχνικής Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Της παρέλασης ηγήθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των Εκπαιδευτηρίων της Πάφου. Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με τους λοιπούς επισήμους, από εξέδρα που στήθηκε στην είσοδο του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ. 

Παραλίμνι

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Παραλίμνι 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι σήμερα τιμούμε την 28η Οκτωβρίου, παίρνουμε δύναμη από τους αγωνιστές ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που περνά η Κύπρος αλλά και ο ελληνικός λαός.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι ύστερα από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Υπουργός ανέφερε ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι μια μέρα που πάνω απ’ όλα μας θυμίζει το μεγαλείο του ελληνικού λαού στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό».

Πρόσθεσε ότι «ο Ελληνικός λαός έχει συμβάλει τα μέγιστα στη προσπάθεια που κατέβαλε ολόκληρη η Ευρώπη ενάντια στο φασισμό, τιμούμε αυτή την ημέρα, παίρνουμε δύναμη από τους αγωνιστές ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που περνά και ο δικός μας ο τόπος αλλά και που περνά και ο ελληνικός λαός, με πίστη, με προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες, με προσήλωση ότι μέσα από προσπάθεια και αγώνα θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Στo Παραλίμνι οι εορτασμοί άρχισαν το πρωί με παρέλαση από το Λύκειο και Γυμνάσιο Παραλιμνίου, το Xenion High School, το 21ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, το 291ο Σύστημα Αεροπροσκόπων και το Κατηχητικό Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.

Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειου και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γιώργος Ξενής αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και η καθιερωμένη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου. Τον χαιρετισμό της δέχθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος, πολιτειακοί και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι.

Λάρνακα

Με λαμπρότητα τιμήθηκε στη Λάρνακα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 

Το έπος του ‘40 αποτελεί τον πιο φωτεινό φάρο της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ένα φάρο που εκπέμπει νοήματα και διδάγματα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή προάσπιση της ελευθερίας και τις εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης μιλούσε ύστερα από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στn Λεωφόρο Αθηνών, στη παραλία των Φοινικούδων με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στη Λάρνακα οι εορτασμοί ξεκίνησαν το πρωί με γενική κωδωνοκρουσία των εκκλησιών και εωθινό από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, το Σώμα Κυπρίων Οδηγών και το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης  Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου. Στις επτά πραγματοποιήθηκε έπαρση σημαίας στο άγαλμα της Ελευθερίαs από το Δήμαρχο Λάρνακαs  Ανδρέα Λουρουτζιάτη και τον Έπαρχο Γεώργιο Αντωνιάδη, στην παρουσία των Αρχών τns πόλης, ενώ διμοιρία τns Εθνικής Φρουράs απέδωσε τιμές.

Στις δέκα το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βοηθός Διευθυντής του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας Σίμος Γεωργίου, ενώ στις έντεκα τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Γύρω στις 11.30 άρχισε η παρέλαση στn Λεωφόρο Αθnνών, στη παραλία των Φοινικούδων μπροστά από την κεντρική εξέδρα στην Πλατεία Κίμωνος. Στην παρέλαση συμμετείχαν τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και άλλεs Σχολές Ανώτερης και Μέσης Εκπαίδευσης τns Λάρνακας, Σώματα Προσκόπων Κύπρου, Σώματα Κυπρίων Οδηγών, Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, Σωματεία, Οργανώσειs, Πολιτική Αμυνα και Τμήματα τns Εθνικής Φρουράs.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, πλαισιούμενος από τον Δήμαρχο Λάρνακας, τον Επαρχο, την πολιτειακή και εκκλησιαστική ηγεσία και άλλους επισήμους.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εορτασμών:

09:00 Δήμαρχος Εγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου – Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής το Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Α΄ Δημήτρης Ταλαιδώρος (Εκκλησία των Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας)

09:15 Δήμος Σωτήρας – Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου – Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου (Ιερός Ναός Αναστάσεως)

09:30 Υπουργός Εργασίας – Δοξολογία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 (Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Παραλίμνι)

09:30 Δήμος Αγίας Νάπας – Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας)

09:45 Δήμος Σωτήρας – Εορτασμοί εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου – Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων

10:00 Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς – παρέστει στην πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία

10:00 Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Πανηγυρική Δοξολογία – χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄ – Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστει ο Υπουργός Παιδείας – Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  (Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη, Λευκωσία)

10:00 Πρόεδρος Βουλής – Πανηγυρική δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου (Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Θεοδώρου, Πάφος)

10:00 Υπουργός Γεωργίας – εκφώνησε τον πανηγυρικό στη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς – 1045 δέχτηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης στην Οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Πόλη Χρυσοχούς

10:00 Υπουργός Εξωτερικών – εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην Πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο (Καθεδρικός Ναός Αγίου Θεοδώρου) – 10:45 Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου στη Στήλη 28ης Οκτωβρίου  

10:15 Δήμος Σωτήρας – Εορτασμοί εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου – Παρέλαση (Λεωφόρος Μακαρίου Γ, Σωτήρα)

10:45 Υπουργός Εργασίας – Παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου  (Λεωφόρος 1ης Απριλίοιυ, Παραλίμνι)

11:00 Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Υπουργός Παιδείας – Πρεσβευτής Ελλάδας – Μαθητική παρέλαση (Μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, Λευκωσία)

11:00 Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Μαθητική παρέλαση στη Λεμεσό στη Λεωφόρο Μακαρίου

11:00 Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Μαθητική παρέλαση στη Λάρνακα στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου

11:00 Υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς – παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία (Έξω από την Ελληνική Πρεσβεία)

11:00 Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου – Δηλώσεις μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία (Έξω από την Ελληνική Πρεσβεία) 

11:15 Υπουργός Εξωτερικών – Μαθηιτική παρέλαση για εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο (Λεωφ. Γρίβα Διγενή, Πάφος)

20:00 Δήμος Εγκωμης – Μορφωτικός Σύλλογος Εγκωμης – Εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου – Ομιλητής ο εκπαιδευτικός – φιλόλογος Σωτήρης Χαραλάμπους (Μορφωτικός Σύλλογος Εγκωμης Οδός Φώτη Πίττα 27, Εγκωμη)