Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για το μνημόνιο

 

Σε δηλώσεις αμέσως μετά την σύσκεψη, ο Βάσος Σιαρλή είπε ότι οριοθετεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας την κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο.

O κ. Σιαρλή είπε ότι «η συνάντηση που είχαμε σήμερα έχει σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Υπήρχε μια σειρά από θέματα που θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε και να συζητήσουμε και στη συνέχεια ηγέρθη και το θέμα των διαβουλεύσεων με την Τρόικα. Και σε εκείνο το σημείο αγγίξαμε θέματα που άπτονται της διαβούλευσης και πιστεύω ότι έχουμε μια πιο ξεκάθαρη θέση. Παραμένω αισιόδοξος ότι οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν εύκολα και σύντομα θα ξεκαθαρίσουν».

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι για την κάθοδο της Τρόικα ο κ. Σιαρλή είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι με την Τρόικα. Έχουν κάποιο πρόβλημα αυτή την εβδομάδα, έχουν γιορτές, οπότε βλέπω ότι πιθανώς να υπάρχει κάποιοι μικρό πρόβλημα χρόνου, είναι θέμα δικό τους να αποφασίσουν όμως ελπίζω – και το τονίζω αυτό – ότι θα τους δούμε νωρίς την άλλη βδομάδα. Αλλά είναι θέμα δικό τους να αποφασίσουν. Πιστεύω ότι εμείς είμαστε σε θέση να ξεκαθαρίσουμε πολλά από τα θέματα που παραμένουν».

Σε ερώτηση αν τα θέματα θα ξεκαθαρίσουν όταν έρθει η Τρόικα, ο κ. Σιαρλή είπε «πιθανώς και προτού έρθουν. Λίγα θέματα πιστεύω θα έχουν παραμείνει προς διευκρίνιση».

Κληθείς να πει αν κατά τη διάρκεια της σημερινής απογευματινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί θέμα προσφορών για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης σε σχέση με τις έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «θα το δούμε αυτό το θέμα νομίζω».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «24h», χθες το βράδυ ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η συζήτηση των τεχνοκρατών του Υπουργείου οικονομικών και της Τρόικα, με το κλίμα να είναι θετικό. Ωστόσο όπως και χθες πρώτο έγραψε το «24h» υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που θέλουν πολιτικές αποφάσεις. 

Αυτή την ώρα ο Βάσος Σιαρλή ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών. Ουσιαστικά του παρουσιάζει την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή και τι χρειάζεται για να «κλειδώσει» το μνημόνιο εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα πάντως θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ένα προσχέδιο μνημονίου τότε είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προλάβουμε το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

«Θα μας κατακρεουργήσουν»

Σύμφωνα με την Stockwatch,  η απομόνωση του κυπριακού μνημονίου στο Eurogroup θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για την Κύπρο, εκτιμούν σε απόρρητο έγγραφο κυβέρνηση και αντιπολίτευση. 

Το έγγραφο καταγράφει τη συζήτηση που έγινε στη βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, Στα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίας που έγινε στη βουλή, κυβέρνηση και κόμματα συμφωνούν στη λογική της συμπερίληψης του κυπριακού μνημονίου με αυτά άλλων χωρών. 

Σύμφωνα με το Βάσο Σιαρλή, η ίδια η τρόικα συνέστησε στην Κύπρο την παράλληλη πορεία του κυπριακού μνημονίου με αυτά άλλων χωρών. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν μας κόψουν μόνους μας η Γερμανία και η Φιλανδία θα μας κάνουν κομμάτια οι Γερμανοί!». 

«Ακριβώς αυτή είναι η προσέγγιση τους», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Δύσκολη όντως η δική μας η περίπτωση διότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν πολύ αρνητικές τοποθετήσεις όσον αφορά την Κύπρο». «Τείνω να πιστέψω ότι το να πάμε μόνοι μας φυσιολογικά θα μας κατακρεουργήσουν», συνέχισε ο υπουργός. 

Μεταφέροντας την εμπειρία του από προηγούμενες συνεδρίες του Eurogroup ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι, όταν συζητείται με άλλες χώρες, η Κύπρος συνήθως ξεφεύγει της ενδελεχούς προσοχής των μεγάλων χωρών λόγω της προχωρημένης ώρας αλλά και της μικρής της σημασίας. Ακόμα και στις 2 πμ, είπε, η Κύπρος συζητήθηκε σε πρόσφατο Eurogroup για 45 λεπτά, μετά από πολύωρη συνεδρία για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. 

«Φαντάζεστε τι θα γίνει αν πάμε τέλεια μόνοι μας!», είπε. 

Η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί πάντως ότι ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, θα υπάρχουν δυσκολίες στην επικύρωση της συμφωνίας από κοινοβούλια χωρών που έχουν συνδέσει την Κύπρο με ζητήματα money laundering και που τη θεωρούν φορολογικό παράδεισο. 

«Ξέρουμε εξαρχής ότι δυσκολίες θα υπάρξουν με τα κοινοβούλια της Φιλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας – μας το έχουν πει- υπάρχουν κάποια issues μέσα στο μνημόνιο τα οποία θεωρούν εκείνοι ότι είναι πολύ σοβαρά για εκείνους, είναι σοβαρά και για μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα τα περάσουμε», είπε στη σύσκεψη ο υπουργός. 

Σε ότι αφορά την ρευστοτική κατάσταση του κράτους, ο υπουργός εκτιμά ότι ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος αν δεν υπάρχει συμφωνία στις 12 Νοεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.