Η Προεδρία ψάχνει απαντήσεις στη νεανική ανεργία

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη όσον αφορά στη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών εργασίας για τους νέους.

Αυτά ήταν τα μηνύματα που πέρασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυπριακής Προεδρίας, καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για την νεανική απασχόληση που πραγματοποιείται στο Φιλοξενία, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε δική του παρέμβαση ο Διευθυντής Ερευνών του Eurofound Μασιμιλιάνο Μασκερίνι, όσον αφορά στους νέους ανέργους και το οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος που μπορεί να έχει η παρατεταμένη παραμονή τους στους καταλόγους ανεργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μασκερίνι, το ποσοστό των νεαρών ανέργων στην Κύπρο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ 14 – 17% την κατατάσσει στα κράτη μέλη με ψηλό ποσοστό στην ίδια κατηγορία με τη Βρετανία, τη Βόρειο Ιρλανδία και την Λετονία.

Ο καθηγητής Αμίτσης ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθεί η παροχή διετής μαθησιακής πορείας που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μίλησε συγκεκριμένα για τις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να εργαστούν και να αποκτήσουν εμπειρία.

Χρειάζεται, ανέφερε, ισχυρή δέσμευση των επιχειρήσεων, αλλά και του δημόσιου τομέα για προσφορά ευκαιριών εργασίας και κατάρτισης σε νέους ανθρώπους.

Σημείωσε, επίσης τη σημαντικότητα της δημιουργίας ποιοτικών, σταθερών θέσεων εργασίας με καλές συνθήκες.

Παράλληλα, ο καθηγητής Αμίτσης υπογράμμισε την ανάγκη προσβασιμότητας στους νέους της αγοράς εργασίας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συζητήσουν τη λήψη μέτρων που θα εγγυούνται την κοινωνική προστασία και την εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε όσους έχουν μείνει εκτός, είπε, προσθέτοντας πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλον στο άνοιγμα των αγορών σε νέους που ψάχνουν για δουλειά και νέους επιχειρηματίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της εφαρμογής της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσον αφορά τη διάθεση κονδυλίων και τη σωστή τους χρήση.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η νεανική ανεργία διπλασιάστηκε ή ακόμη και τριπλασιάστηκε από το 2007, ανέφερε σε δική του παρέμβαση ο κ. Μασκερίνι, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά όλους τους νέους. Η μεγαλύτερη αύξηση, είπε, σημειώθηκε σε όσους έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι της τάξης του 50%.

Αντίστοιχα το ποσοστό εργασίας στους νέους σημείωσε πτώση στο 32,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, φτάνοντας τους 18,7 εκ. νέους.

Τον Αύγουστο του 2012 το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 22,7%, κάτι που ισοδυναμεί με 5,5 εκ. άνεργους νέους και αποτελεί αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007.

Ειδική αναφορά έκανε στους Νέους που δεν βρίσκονται σε  δουλειά, εκπαίδευση ή κατάρτιση τους λεγόμενους NEETs (Young People Not in Employment, Education and Training), για τους οποίους παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ενδιαφέρον και η εμπλοκή τους στα κοινά, καθώς και η εμπιστοσύνη που έχουν στην δημοκρατική κοινωνία βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Το μέγεθος του προβλήματος, είπε ο κ. Μασκερίνι, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει νέα δράση με πολιτικές για υποστήριξη αυτών των νέων ανθρώπων, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι τα μέτρα που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις πρέπει να αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κλειδί για την επιτυχία πρωτοβουλιών μπορεί να είναι η συντονισμένη δράση μεταξύ κυβερνήσεων κα κοινωνικών εταίρων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ