“Οι προσπάθειες απενοχοποίησης της Τουρκίας να μην γίνονται αποδεκτές”

 

Ο οποίος είπε πως είναι αδήριτη ανάγκη η εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αναρίτας, ο κ. Αλετράρης είπε πως «η Κύπρος μας χρειάζεται να πετύχει την επανένωση του κράτους και του λαού της και να βρει λύση στο συνεχιζόμενο και παρατεταμένο αδιέξοδο στο πολιτικό της πρόβλημα, μια λύση που να εγγυάται τα αναφαίρετα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού, προσθέτοντας πως οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

«Φέτος συμπληρώνονται 38 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974, την πιο μελανή, ίσως, σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι διακόσιες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έγιναν πρόσφυγες, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή και ο σφετερισμός του 37% των εδαφών μας, ο εποικισμός και η λεηλασία της κατεχόμενης γης μας επιβάλλουν την απόδοση δικαιοσύνης», είπε ο κ. Αλετράρης.

Όπως πρόσθεσε «πρέπει όλοι, ενωμένοι και από κοινού, να συνεχίσουμε τον αγώνα με την προσδοκία ότι θα έρθει η πολυπόθητη εκείνη μέρα που θα επιστρέψουμε στα κατεχόμενα χωριά μας για να ζήσουμε εκεί ελεύθεροι και χωρίς περιορισμούς στη γη των προγόνων μας».

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας Αναρίτας, τον Λαμπριανό Χριστοφή, τον Αντρέα Γεωργίου, τον Αντρέα Λουκά, τον Γεώργιο Στόκκο και τον Ροδοσθένη Αλεξάνδρου, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «με μεγαλείο ψυχής έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπερασπιζόμενοι το νησί μας που αποτελούσε πάντοτε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους εκάστοτε ισχυρούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και γνώρισε πολλούς κατακτητές».

Συνέχισε λέγοντας πως «ο Λαμπριανός Χριστοφή έπεσε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αντρέας Γεωργίου θυσιάστηκε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1956, οι Αντρέας Λουκά και Γεώργιος Στόκκος σκοτώθηκαν τα δύσκολα χρόνια της τουρκανταρσίας το 1964 και, τέλος, ο Ροδοσθένης Αλεξάνδρου σκοτώθηκε προασπιζόμενος τη δημοκρατία ενάντια στο πραξικόπημα του 1974».  

Είπε, τέλος, πως «τα ηρωικά παραδείγματα των πέντε παλικαριών μας μάς ακολουθούν και μας καθοδηγούν και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και να καταθέσουμε τα όπλα».

Το ΥΠΓΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει την κυπριακή γεωργία, λέει ο Αλετράρης 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο τομέας των αγροτικών προϊόντων  στην κυπριακή γεωργία και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τον στηρίξει αλλά και να τον ενδυναμώσει, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σοφοκλής Αλετράρης.

Σε χαιρετισμό του, στο Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «η μηλιά αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για τον τόπο μας, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο».

Όπως είπε «σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μηλιάς στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 928 εκτάρια, η δε αξία παραγωγής της ανέρχεται στα 4,8 εκατομμύρια ευρώ», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς στις μέρες μας, λόγω της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεσή τους από ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες».

Επίσης, είπε «η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων, αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών χρειωδών όπως είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και το νερό, έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και την περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων».     

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Μαδαρή, Μάνα γη», ο κ. Αλετράρης είπε πως η Κύπρος έχει μια ιστορική και πανάρχαια παράδοση αμπελοκαλλιέργειας, οινοποιίας και παραγωγής διαφόρων προϊόντων από το σταφύλι και τον οίνο όπως η ζιβανία, το έψιμα, ο παλουζές και άλλα παρασκευάσματα, προσθέτοντας πως «το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τις ευνοϊκές συνθήκες του κλίματος και του εδάφους, κατέστησαν τον κυπριακό αμπελώνα βασικό αναγνωριστικό στοιχείο του κυπριακού οικοσυστήματος». 

«Τώρα, όμως, είναι ευρέως γνωστό ότι ο κυπριακός αμπελοοινικός τομέας έχει σμικρυνθεί μέσα από μια περίοδο προχωρημένης προσαρμογής στα απαιτητικά ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Πρόκειται, ωστόσο, για μια δυναμική και επικεντρωμένη προσαρμογή σ’ αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων όπου ο αγρότης-αμπελουργός αναγνωρίζεται ως ο θεματοφύλακας του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου, της υπαίθρου και των ορεινών μας περιοχών», είπε.  

Πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτά τα απαιτητικά δεδομένα είναι ανάγκη ο αγρότης-αμπελουργός να σκέφτεται και να πράττει ως επιχειρηματίας, ο οποίος θα παίρνει την τύχη στα χέρια του και θα προσαρμόζεται με τις ανάγκες της αγοράς», σημειώνοντας πως «η δημιουργία ενός αειφόρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Κύπρο και για τα αγροτικά προϊόντα της στηρίζεται κατά βάση σε αυτό το ζητούμενο».

Πηγή ΚΥΠΕ