Ικανοποίηση ΑΚΕΛ για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

“Εκτιμούμε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σκιαγραφεί κατά τρόπο αντικειμενικό την κατάσταση που υπάρχει σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αντιπαραγωγική  και ιδιαίτερα αρνητική της στάση”, είπε ο κ. Λουκαϊδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Οσον αφορά τις απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Έκθεση, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι οι αρνητικές διαπιστώσεις της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία είναι απότοκο της συνολικότερης στείρας, αδιάλλακτης και προκλητικής πολιτικής που ασκεί η ίδια η Άγκυρα, της καταστρατήγησης από πλευράς Τουρκίας των θεσμών και βασικών αρχών της Ένωσης και της διεκδικητικής στάσης που έχει επιδειχθεί από την Κυβέρνηση, στον τομέα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες,

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης απότοκο “της ορθής και συνετής διαχείρισης του Κυπριακού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της επίμονης και αποτελεσματικής άσκησης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης μέσα από την οποία έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, θετική για τη δική μας πλευρά είναι “η επαναβεβαίωση για άλλη μια φορά ως βάση λύσης του Κυπριακού τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”, καθώς επίσης “και το γεγονός ότι διευκρινίζεται ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία όπως στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις”.

Ανέφερε επίσης ότι “η Κομισιόν, υπογραμμίζει ότι η πλήρης εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου από την Τουρκία και η πρόοδος στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία επείγουν”.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, “επαναβεβαιώνει την πλειστάκις διατυπωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ενόσω η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει της Δήλωσης της ΕΕ της 22/09/2005 και των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα μέτρα τα οποία έλαβε το Δεκέμβρη του 2006, για πάγωμα οκτώ Κεφαλαίων θα παραμένουν σε ισχύ”.

Ανέφερε επίσης ότι “ξεχωρίζει η μνεία που γίνεται στην απαράδεκτη στάση της έναντι της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου” και προσθέτει ότι “οι αναφορές στις απειλές της Τουρκίας σχετικά με την εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία των φυσικών της πόρων, με έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές”.

Όπως διευκρινίζεται, είπε ο κ. Λουκαϊδης, τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ συμπεριλαμβάνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το “Δίκαιο της Θάλασσας”.

Τέλος ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει επίσης, “τη διατήρηση των αναφορών στους αγνοουμένους και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ε/Κ εκτοπισθέντων και των Ε/Κ που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ως απορρέουν από την 4η Διακρατική”.

Πηγή: ΚΥΠΕ