Οικολόγοι: “Δύο ευρώ φόρος και ένα ανάπτυξη”

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η κ. Παναγιώτου υποστήριξε πως ευθύνη για τη σμίκρυνση του χρονοδιαγράμματος φέρει η Κυβέρνηση, “η οποία είχε τη δυνατότητα, όχι μόνο κατάρτισης των προτάσεων της και ολοκλήρωσης του διαλόγου, αλλά και εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης και εξυγίανσης εδώ και μήνες”.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρατηρείται μια διάσταση των μέτρων που προτείνει η Τρόικα σε σχέση με αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση και διερωτήθηκε “πως μέσα σε τρεις  μέρες διαπραγματεύσεων θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη και με ποιο περιεχόμενο”.

Οι Οικολόγοι, είπε η Ιωάννα Παναγιώτου, θεωρούν πως από τις προτάσεις, τόσο της Τρόικας, όσο και της Κυβέρνησης, ελλείπει το μέρος της ανάπτυξης και προτείνουν εφαρμογή της φόρμουλας  3 (αποκοπή): 2 (φορολόγηση): 1 (ανάπτυξη).

‘’Εδώ θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, καταθέτοντας προτάσεις και εισηγήσεις, όμως, δεν αισθάνεται ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη άλλων, ιδιαίτερα εάν ακόμα και τώρα δεν εισακουστούν οι προτάσεις μας’’, ανέφερε.

“Η Τρόικα μπορεί να προτείνει μέτρα περικοπών, όμως η Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει και πρόγραμμα ανάπτυξης, με αντίστοιχη εκτίμηση εσόδων από την ανάπτυξη ενσωματωμένη στο μνημόνιο, ώστε να διασφαλίζεται η εξεύρεση και το ποσοστό των πόρων που θα διοχετεύονται σε αυτά τα προγράμματα”, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως “μέσα από τα ενσωματωμένα αναπτυξιακά προγράμματα θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και έσοδα που θα βοηθούν στην αποπληρωμή του χρέους και θα προβλέπονται μέσα από τους προϋπολογισμούς”, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχουν “ήπιες μεταβολές στα εισοδήματα και τα επιδόματα, με κλιμακωτή εφαρμογή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενσωμάτωση προγραμμάτων ανάπτυξης στο μνημόνιο”.

Η ΓΓ των Οικολόγων υπέδειξε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν, μπορεί να λήγουν για την Τρόικα το 2015 ή το 2016, “όχι όμως για τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να  υπόκεινται των περικοπών και της λιτότητας για πολλά επιπλέον χρόνια”.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο αυριανό Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος, η κ. Παναγιώτου είπε πως, αφού γίνει ενημέρωση από την ίδια για τη μέχρι τώρα πορεία του διαλόγου με τους προεδρικούς υποψηφίους και ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των μελών, θα διεξαχθεί εσωτερική δημοσκόπηση ποιοτικού και ποσοτικού χαρακτήρα με κάλπη.

“Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα την επομένη του συνεδρίου, θα αποτελέσουν σημαντικό βαρόμετρο ως προς την τελική απόφαση, η οποία θα παρθεί σε ένα επόμενο στάδιο από την Εκλογική Συνδιάσκεψη”, είπε η ΓΓ των Οικολόγων.

Κατά την άποψη των Οικολόγων, συνέχισε, τέτοιας σοβαρότητας και κρισιμότητας αποφάσεις, όπως η υποστήριξη ενός υποψηφίου Προέδρου, πρέπει να σταθμίζονται και με βάση τον βαθμό αντιπροσωπευτικότητάς τους και γι’ αυτό το σκοπό κρίθηκε αναγκαία η προώθηση των πιο πάνω διαδικασιών, “ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια απόφαση του Κινήματος βρίσκεται κατά το δυνατόν σε αντιστοιχία με τη βούληση των μελών του Κινήματος”.
 
 

Πηγή ΚΥΠΕ