Οικολόγοι: “Ελεύθεροι σε ολόκληρη την Κύπρο”

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι αναφέρουν πως όταν τίθεται ως προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού η επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου πρέπει να ξεκαθαρίζεται ότι έτσι δεν απεμπολείται το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και στις περιουσίες τους. «Δεν είναι μόνο στη Μόρφου και στην Αμμόχωστο που επιθυμούμε να περπατήσουμε ελεύθεροι – κύριε Πρόεδρε – αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο, ως Ευρωπαίοι πολίτες σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών», αναφέρεται. «Η επιστροφή στη Μόρφου και στην Αμμόχωστο πρέπει να διασφαλιστεί μαζί με την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή στην Κερύνεια και στην Καρπασία, και το Κυπριακό δεν μπορεί να περιορίζεται σε θέμα εδαφικών αναπροσαρμογών».

Ως Κίνημα Οικολόγων καταδικάζουμε την τουρκική προκλητικότητα όπως εκφράζεται από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αλλά και με τη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Το Κίνημα Οικολόγων σχολίασε και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου θα έπρεπε να θέσουν σε εγρήγορση την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Αναφέροντας ότι ο κ. Νταβούτογλου για ακόμα μια φορά παρουσίασε τις διαχρονικά επεκτατικές θέσεις της χώρας του τονίζοντας μάλιστα ότι οι απόψεις τους στηρίζονται τάχα στο διεθνές δίκαιο, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως δεδομένων των εξελίξεων στη γύρω περιοχή, την αδύναμη θέση που τα οικονομικά προβλήματα έχουν θέσει την Ελλάδα και την Κύπρο, το γεγονός ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόσφατα έδωσε το πράσινο φώς για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η πολιτική ηγεσία οφείλει να αφήσει την παρελθοντολογία και να ασχοληθεί με τα σημερινά καυτά προβλήματα.

«Μπορεί οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο να οδηγούν στη στείρα παρελθοντολογία, η προεκλογική εκστρατεία να έσυρε το πολιτικό βίο αυτής της χώρας σε άλλα επίπεδα, όμως αναμένουμε η Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να προβεί στα κατάλληλα διαβήματα για αντιμετώπιση των προκλητικών και επεκτατικών δηλώσεων Νταβούντογλου αλλά και για να πετύχει καταδίκη της πολιτικής των κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία» προσθέτουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ