Οικολόγοι-Μαλάς: Συμφώνησαν ότι χρειάζεται συναίνεση

 

Συμφώνησαν στο ότι χρειάζεται συναίνεση και ενότητα, προκειμένου να ξεπερασθούν οι παρούσες δύσκολες συγκυρίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του Κινήματος, στη Λευκωσία, ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι συνεχίζουν τις επαφές τους με όλα τα πολιτικά κόμματα. Έχουμε συζητήσει σε βάθος”, είπε, “το θέμα της οικονομίας και αντιλαμβανόμαστε ότι, σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνά ο τόπος μας, πρέπει να δείξουμε όλοι ένα πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης, να κάνουμε όλοι μας την υπέρβαση, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας μας για εξασφάλιση δανειοδότησης”.

“Σήμερα”, είπε η κ. Παναγιώτου, “είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Σταύρο Μαλά, με τον οποίο είχαμε έναν ενδελεχή διάλογο, εις βάθος, για θέματα κρίσιμα, όπως είναι τα θέματα οικονομίας, το Κυπριακό και το μέλλον, γενικότερα, του τόπου”.

“Όπως γνωρίζει ο κ. Μαλάς”, συνέχισε η ΓΓ των Οικολόγων, “είμαστε σε προχωρημένο στάδιο, όσον αφορά τις αποφάσεις μας για τις προεδρικές εκλογές, αλλά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χάνεται καμμία ευκαιρία διαλόγου, μεταξύ των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών κομμάτων, για να μπορούμε να έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις”.

“Η ενότητα”, είπε η κ. Παναγιώτου, “αποτελεί μία σημαντική προϋπόθεση για να έχει μέλλον ο τόπος και σε αυτό συμφωνούμε και οι δύο”. Σχετικά με την οικονομία, η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι το Κίνημα πιστεύει “ότι πρέπει να υπάρχει, όντως, ενότητα, συναπόφαση και συνευθύνη, όμως, για να μπορέσει αυτό να πραγματοποιηθεί, υπάρχει μία προϋπόθεση, που είναι η ενημέρωση”.

“Αυτήν τη στιγμή”, συνέχισε, “διαβάζουμε από τα μέσα ενημέρωσης και από τα φύλλα των εφημερίδων ότι υπάρχει μία δυσκολία όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και δημιουργείται μία ανασφάλεια και ένα γκρίζο τοπίο”.

“Πιστεύουμε”, δήλωσε η ΓΓ των Οικολόγων, “ότι η ενημέρωση από την πλευρά του Προέδρου και των πολιτικών κομμάτων αλλά και των πολιτών, που είναι αυτοί που στο τέλος της ημέρας θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της προσπάθειας, ότι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και θα βοηθούσε προς αυτή την ήπια και ενωτική προσέγγιση της κρίσης”.

“Οσον αφορά το Κυπριακό και την προσπάθεια του κ. Ντάουνερ και των ΗΕ για καταγραφή των λεγόμενων συγκλίσεων – διότι ήσαν μονομερείς οι προσπάθειες και υποχωρήσεις από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια, αφού ο κ. Έρογλου δεν δείχνει καμμίαν προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις”, είπε η κ. Παναγιώτου, “πιστεύουμε ότι αυτή η καταγραφή δεν είναι ένα θετικό βήμα στον παρόντα χρόνο και έχουμε ζητήσει από τον κ. Μαλά και τους άλλους υποψηφίους να το διαμηνύσουν προς τον κ. Ντάουνερ, ότι πριν τις προεδρικές εκλογές αυτό δεν είναι κάτι χρήσιμο και πρέπει να αποφευχθεί”.

“Έχουμε συζητήσει, ομολογουμένως, σε αρκετό βάθος και με πολλή ειλικρίνεια”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και οι απόψεις, οι οποίες έχουν εκφρασθεί -για εμένα- είναι πολύ ωφέλιμες και χαρακτηρίζουν τον τρόπο, με τον οποίο στη δική μου προεδρία θα πολιτεύομαι, όσον αφορά την αντιμετώπιση όλων των κομματικών σχηματισμών και της διαφορετικής άποψης, φυσικά”.

“Θεωρώ”, πρόσθεσε, “ότι έχουμε πολύ περισσότερα που μας ενώνουν γενικότερα στην πολιτική ζωή στη χώρα μας, παρά που μας χωρίζουν και θα πρέπει να κτίζουμε σε αυτά, τα οποία κυρίως μας ενώνουν, για να μπορούμε να χαράσσουμε μιαν πιο αποτελεσματική πορεία για τη χώρα μας”.

“Σέβομαι απόλυτα τις εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος Οικολόγων και αντιλαμβάνομαι”, είπε ο κ. Μαλάς, “ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις, όμως σε καμμίαν περίπτωση δεν ήταν πρόθεσή μας να μην συναντηθούμε με το Κίνημα Οικολόγων”.

“Ένοιωθα, όμως”, συνέχισε ο Υποψήφιος Πρόεδρος, “ότι αυτή η συνάντηση θα ήταν πιο παραγωγική μετά που θα έφευγα από το Υπουργείο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, πλην όμως δεν μας εμποδίζει αυτή η εξέλιξη στο να ανταλλάζουμε με πάσα ειλικρίνεια απόψεις όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας”. Όσον αφορά το θέμα της οικονομίας, ο κ. Μαλάς είπε πως “σίγουρα υπήρξε μία συναντίληψη στις γενικές αρχές, με τις οποίες πρέπει να πολιτευθούμε”.

“Και οι δύο”, πρόσθεσε, “αναγνωρίζουμε ότι η χώρα μας ευρίσκεται σε μία μεγάλη δυσκολία, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία αβεβαιότητα σε σχέση με τις επόμενες εξελίξεις και αυτό εισπράττουμε από την κοινωνία και θα πρέπει όλοι μας να πολιτευθούμε με σύνεση, για να μπορέσει η χώρα να βγει από αυτή την αβεβαιότητα”.

“Στο θέμα του Κυπριακού”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “έχουμε ανταλλάξει διάφορες απόψεις, σε κάποια σημεία υπάρχουν συγκλίσεις, σε κάποια διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως διαφορετική προσέγγιση δεν σημαίνει και κατ` ανάγκη διαφωνία, αλλά πάντοτε υπάρχει μία εκτίμηση η οποία αποτελεί μέρος ενός εμπλουτισμού του διαλόγου και της σκέψης και είναι μέρος της Δημοκρατίας”.

Πηγή ΚΥΠΕ