Ο Νομπελίστας J. Watson στην παρουσίαση της Σχολής του ΙΝΓΚ

 

Ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Φίλιππος Πατσαλής, σημείωσε πως με την ίδρυση της Σχολής, το Ινστιτούτο εκτός από ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, καθίσταται πλέον και ακαδημαϊκό κέντρο και είναι μια επένδυση για το μέλλον της Κύπρου.

Στην παρουσία του κορυφαίου ερευνητή και Νομπελίστα για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, James Watson μαζί με τον Francis Crick, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι η παρουσία του τιμά ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο και προσδίδει πραγματικά κύρος στην Σχολή, δίνει υπόσταση σε όλους μας και προσθέτει παγκόσμια εμβέλεια σε αυτή την προσπάθειά μας.

Η Σχολή, είπε, δημιουργήθηκε με βάση τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας, με βάση τα διεθνή, υψηλού επιπέδου πρότυπα και κανονισμούς λειτουργίας, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών, όσο και για την επιλογή, το διορισμό και την ανέλιξη του διδακτικού προσωπικού. «Μοναδικός στόχος μας είναι η αριστεία! Τίποτε λιγότερο», τόνισε, προσθέτοντας πως για να το πετύχουν αυτό θα στηριχτούν σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για απόκτηση Μεταπτυχιακού Τίτλου (Μάστερ) και Διδακτορικού, οι υπερσύγχρονες και μοναδικές στη χώρα μας ερευνητικές υποδομές, τα ερευνητικά εργαστήρια και προγράμματα του Ινστιτούτου, το ακαδημαϊκό προσωπικό με υψηλού επιπέδου μόρφωση, προσόντα και πολύτιμη εμπειρία στους τομείς της εξειδίκευσής του και η εισδοχή πολύ υψηλού επιπέδου φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, η επιλογή των οποίων θα γίνεται με πολύ αυστηρά – όπως είπε – κριτήρια.

«Η στοχευόμενη Αριστεία και η επιδιωκόμενη ανάπτυξη της έρευνας και της παιδείας δεν έχουν και ούτε μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αντίκρισμα ή σημασία από μόνες τους. Αντίκρισμα και σημασία έχουν μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Ήδη, είπε ο κ. Πατσαλής, ξεκίνησε το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με δύο προγράμματα σπουδών, στην αγγλική γλώσσα, στους Κλάδους Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής, και τα δύο σε επίπεδα, Μάστερ και Διδακτορικό. Σε αυτά, ανέφερε, φοιτούν 40 φοιτητές, 30 για το Μάστερ και 10 για το Διδακτορικό και οι φοιτητές είναι από την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και από το εξωτερικό.

Από την πρώτη χρονιά, συνέχισε, δέχθηκαν μεγάλο αριθμό αιτήσεων από φοιτητές, με υψηλά προσόντα και αποδέχθηκαν μόνο το 20% των αιτητών για διδακτορικές σπουδές.

Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έρχεται να συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου και να δώσει στους φοιτητές μοναδική εκπαίδευση στις βιοϊατρικές επιστήμες, ανέφερε ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Κοσμήτορα της Σχολής προσθέτοντας ότι τα πρώτα προγράμματα είναι Ιατρικής Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής.

Είναι δύο τομείς οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που πάνω σε αυτούς είναι βασισμένη η σύγχρονη ιατρική, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα καινοτόμα αυτά προγράμματα καλύπτουν ένα πλατύ φάσμα από ενδιαφέρουσες πτυχές αυτών των επιστημών.

«Ο μοναδικός συνδυασμός στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου της έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της πάνω στους ασθενείς δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους μελλοντικούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, που θα μπορούν να κατανοήσουν και να εργαστούν για την έρευνα προς την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών», είπε. Σημείωσε ότι όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν επιλεχθεί μετά από λεπτομερείς διαδικασίες που συμπεριλάμβαναν προσωπικές συνεντεύξεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΓΚ Χρίστος Ηλιάδης είπε ότι ολοκληρώνεται το τρίπτυχο της προσφοράς αριστείας του Ινστιτούτου: εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία, σημειώνοντας ότι προορισμός είναι να υπηρετούν τον ασθενή. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Σχολής Μοριακής Ιατρικής, πρόσθεσε, το όραμα αυτό ενδυναμώνεται και γίνεται πραγματικότητα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA από τους Watson και Crick είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα της βιολογίας από τον καιρό που ο Κάρολος Δαρβίνος εξέδωσε την εξέλιξη των ειδών και απευθυνόμενος στον Νομπελίστα επιστήμονα τον ευχαρίστησε που βρίσκεται στην Κύπρο για τα εγκαίνια της Σχολής.

Δίδοντας συγχαρητήρια για τη δημιουργία των δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακού και διδακτορικού ο James Watson, επισήμανε ότι αυτό έχουν κάνει στο Cold Spring Harbor Laboratory στις ΗΠΑ πριν από 50 χρόνια και συμβούλεψε τους φοιτητές να «πάτε σε ένα μέρος που το φως θα είναι πιο λαμπερό» για να σπουδάσουν και να προσπαθήσουν να δουν την απλότητα της ζωής.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την ανακάλυψη της διπλής έλικας, ο Αμερικανός ερευνητής, χαριτολογώντας είπε ότι σίγουρα θα το ανακάλυπτε κάποιος εντός δύο χρόνων από τότε που το ανακάλυψαν αυτοί, το 1953. «Ήταν εκεί και απλώς περίμενε», ανέφερε λέγοντας ότι ήταν τυχεροί που το έκαναν αυτοί και πως το DNA έχει να κάνει με την εξέλιξη της ζωής. Διαβάσαμε τα πράγματα που μας οδήγησαν εκεί, απλά δεν τα διαβάσαμε λάθος, πρόσθεσε. Κάποτε, είπε, αναρωτιέται αν του αξίζει να είναι διάσημος ή απλά ήταν τυχερός. «Νομίζω ότι μου αξίζει να είμαι διάσημος» απάντησε και πάλι χαριτολογώντας, προσθέτοντας ότι προσπάθησε πολύ γι’ αυτό.

Σε ερώτηση για τις έρευνες για τον καρκίνο, καθώς στην ομιλία του είχε αναφερθεί σε αυτό με αφορμή δική του εμπειρία, ο Νομπελίστας ερευνητής είπε πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας. Αν είχε πραγματική δύναμη, είπε, θα έβαζε τους επιστήμονες να δουλεύουν και Σάββατα και σε 5 χρόνια θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Ο ίδιος, είπε, μεγάλωσε όταν υπήρχε ο ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς πυρηνικών όπλων. Ήμουν στην αμερικανική πλευρά και έπρεπε να δουλεύουμε συνέχεια, ανέφερε ευχόμενος να είχε 100 επιστήμονες να δούλευαν πάνω στην θεραπεία του καρκίνου και θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Τάχθηκε υπέρ της γενετικής θεραπείας γενικότερα.

Ερωτηθείς για τη διασύνδεση της οξυδέρκειας, ευφυΐας με την γενετική, ο κ. Watson απάντησε ότι όταν το 1962 κέρδισε το Νόμπελ τον ρωτούσαν πώς θα κάνουν έξυπνα παιδιά. «Τους έλεγα, αν θέλετε να κάνετε έξυπνα παιδιά, να πάρετε μια έξυπνη σύζυγο. Είναι μια καλή συμβουλή ακόμα». Μέχρι να βρεθεί το γονίδιο ό,τι και να πω δεν μπορεί να ισχύει, συμπλήρωσε.

Ο Δρ. James D. Watson θα δώσει αύριο διάλεξη για τους φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής του ΙΝΓΚ.

Ο Μιχάλης Λούης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, χορηγού της εκδήλωσης, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Γενετικής Κύπρου μέσα από πολλά και ποικίλα ερευνητικά προγράμματα και σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα αποτελεί έναν φορέα που προάγει την αριστεία και προωθεί μια νέα γενιά επιστημόνων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχολή θα αποτελέσει ένα πρότυπο ακαδημαϊκό κέντρο, μοναδικό για την Κύπρο και με δραστηριότητα διεθνούς εμβέλειας.

Ο Δημήτρης Λοττίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας Καθημερινή, χορηγού επικοινωνίας, δήλωσε ότι τους τιμά η συνεργασία με το ΙΝΓΚ και θα στηρίζουν προσπάθειες δημιουργίας έρευνας και ανάπτυξης, ιδιαίτερα όσον αφορά ανθρωποκεντρικές. Η ποιότητα, το κύρος και η σοβαρότητα που χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο μάς υποχρεώνει όλους ως κοινωνία να το στηρίζουμε, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ