Aποφασιστικότητα για επιστροφή διατρανώνουν οι Μορφίτες

 

Στο πλαίσιο της 32ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου που διοργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης στον Αστρομερίτη, στέλλοντας παράλληλα βροντερό το μήνυμα προς όλους ότι η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και σε κανένα άλλο.

Οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν από το πρωί στον Αστρομερίτη, όπου πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ενώ ακολούθως μετέβησαν στο πολιτικό κέντρο του Αστρομερίτη όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση με ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, την οποία ανέγνωσε ο Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου Χρίστος Χριστοφίδης, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο, την οποία ανέγνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, την Βρετανίδα Ευρωβουλευτή Νικόλ Σινκλέρ, το Βρετανό Βουλευτή Τζιμ Σέρινταν, τον Έλληνα Βουλευτή Κυριάκο Βιρβιδάκη και τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα.

Στις εκδηλώσεις των Μορφιτών συμμετείχαν ακόμα μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές από τα κοινοβούλια, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Σλοβενίας, αντιπροσωπείες από αδελφοποιημένες πόλεις με τη Μόρφου, Μπαρνέτ Μεγάλης Βρετανίας, Ζούριεκ Μάλτας, Saint–Cyr–Sur–Loire Γαλλίας, Μεσολόγγι, Σπάρτη, Καλάβρυτα, Νέα Ορεστιάδα και Ερμούπολη της Σύρου, αλλά και αντιπροσωπείες από τους Δήμους Ανωγείων Κρήτης,  Μπράιτον Μεγάλης Βρετανίας και Σιόφλιστορφ Ελβετίας.

Στο χώρο της εκδήλωσης αφίχθησαν δρομείς του Σωματείου “Περικλής Δημητρίου” οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας έστειλε «βροντερό μήνυμα προς όλους ότι η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και σε κανέναν άλλο».

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένοχη εγκλημάτων πολέμου στην Κύπρο και δεν μπορεί, αλλά και δεν πρέπει να παραμείνει ατιμώρητη, αλλά και για τις καθημερινές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπεριφορά, όπως είπε, «απαράδεκτη, για το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ενωμένη Ευρώπη, της οποίας είμαστε μέλος και ένα αναπόσπαστο κομμάτι». Ο Χαράλαμπος Πίττας σημείωσε πως είναι διπλά απαράδεκτο και προκλητικό για την Ενωμένη Ευρώπη, καθώς σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πίττας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου να σταθούν με αξιοπρέπεια αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της έναντι της Κύπρου και του λαού της. «Η Τουρκία πρέπει και επιβάλλεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει στην Κύπρο και όχι να θωπεύεται και να εξισώνεται ο θύτης με το θύμα», είπε.

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης ανέφερε ότι η Μόρφου σήμερα μια πόλη βυθισμένη στη σιωπή της και παρά την πληγωμένη περηφάνια της, αγρυπνά και μας καρτερεί, υπογραμμίζοντας ότι «τη Μόρφου τη διεκδικούμε γιατί μας ανήκει, γιατί είναι η γη που μας γέννησε μας ανάθρεψε, είναι η γη που σκεπάζει τα λείψανα των γονιών και των παππούδων μας» αλλά και πως «το κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραβίασης και καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας».

Σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος θα συνεχίσουν μέχρι τελικής δικαίωσης τον αγώνα τους για ανατροπή των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής, υποδεικνύοντας πως οι κατά καιρούς προκλητικές τουρκικές δηλώσεις περί μη επιστροφής της Μόρφου και άλλων κατεχόμενων εδαφών αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να εργαστεί, επιτέλους, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ελληνική πολιτική στο Κυπριακό ήταν και θα παραμείνει σαφής και συνεπής προς την κατεύθυνση μια συνολικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της Κύπρου προς το συμφέρον όλων των νόμιμων κατοίκων της, αλλά και πως η συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός με την κυπριακή Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδας για το κορυφαίο εθνικό της θέμα.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας μέχρι την οριστική και πλήρη δικαίωση του κυπριακού αγώνα, ο οποίος αποτελεί, όπως ανέφερε, κοινή υπόθεση και ύψιστη επιδίωξη του απανταχού Ελληνισμού.

Ο Βρετανός Βουλευτής Τζιμ Σέρινταν είπε ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι τόσο περίπλοκο πρόβλημα όπως πολλές φορές κάποιοι το παρουσιάζουν, αλλά πρόκειται απλά για ένα ζήτημα παράνομης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και ένα ζήτημα παράνομου εκτοπισμού των προσφύγων από τα σπίτια τους και κάλεσε τόσο την βρετανική Κυβέρνηση όσο και την ΕΕ να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Βρετανός Βουλευτής αναφέρθηκε και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε φέτος τις κατεχόμενες περιοχές για ν` αξιολογήσει την εκεί κατάσταση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

Επεσήμανε πως παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι τουρκικές αρχές να καθαρίσουν τις εκκλησίες και τα νεκροταφεία, αυτό που αντίκρισε η αντιπροσωπεία ήταν τρομακτικό, με τις εκκλησίες να έχουν εγκαταλειφτεί σε άθλια κατάσταση και άλλες να έχουν μετατραπεί σε μπαρ, όπως επίσης και με τα νεκροταφεία όπου οι σταυροί είχαν σπάσει και αναποδογυριστεί. Είπε ότι η αντιπροσωπεία αντίκρισε ακριβώς αντίθετες εικόνες σε σχέση με τα τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές καθώς ένα από τα τζαμιά το οποίο είχε υποστεί ζημιές, αποκαταστάθηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Ο Βρετανός Βουλευτής απηύθυνε έκκληση στις κατοχικές αρχές να επιτρέψουν στην Εκκλησία της Κύπρου και στις κοινότητες των ε/κ να φροντίσουν τις εκκλησίες και τους τάφους στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Νικόλ Σινκλέρ επεσήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία που είναι μια από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ.

Τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και «το κυρίαρχο και επανενωμένο έθνος της Κύπρου» χαρακτηρίζοντας μάλιστα απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται ν` αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής κάλεσε ακόμη την ΕΕ η οποία, όπως υπενθύμισε, βραβεύτηκε πρόσφατα με το Βραβείο Νόμπελ, να δείξει ότι αξίζει αυτό το βραβείο και να πιέσει τα πράγματα προς μια δίκαιη και αποδεκτή λύση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος επανέλαβε όπως και πέρσι ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε τις δυνάμεις μας στο εσωτερικό για το τι λύση θέλει ο καθένας, αλλά να παρακολουθούμε παράλληλα το τι γίνεται στη γειτονιά μας.

«Πρέπει αφενός ως προς την εσωτερική μας στάση να έχουμε σταθερό στόχο – ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους Κυπρίους – αλλά να βλέπουμε και στη γειτονιά μας» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να προέλθει μέσα από μια μεγάλη περιπέτεια στην περιοχή.

Την αντικατοχική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη ακολούθησε αντικατοχική πορεία προς το οδόφραγμα Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων.

Ακολούθως αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου επέδωσε Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να το διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο Ψήφισμα τους οι Μορφίτες ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, αναφέροντας πως η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα και πως η λύση δεν θα πρέπει να αναγνωρίζει επεμβατικά δικαιώματα σε οποιαδήποτε χώρα.

Οι Μορφίτες υπογραμμίζουν στο Ψήφισμα τους πως ακόμη και σήμερα, ενώ διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα δημιουργούν παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους στις ελληνοκυπριακές περιουσίες στη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που όπως υποδεικνύουν,  σίγουρα θα καταστήσει πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Επισημαίνουν ακόμη πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να εγγυάται την απόσυρση όλων  των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες  τους με ασφάλεια, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αγωνιστικά τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου.

 

Πηγή ΚΥΠΕ