Ορκίστηκε η Ανδρούλα Αγρότου Υπουργός Υγείας

 

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα, διορίζω σήμερα την κα Ανδρούλα Αγρότου στη θέση της Υπουργού Υγείας. Η νέα Υπουργός αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντά της.

Ο διορισμός της νέας Υπουργού γίνεται με αφορμή της υποβολής παραίτησης από τον  κ. Σταύρο Μαλά, λόγω της επικείμενης καθόδου του ως υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2013.  Η κα Αγρότου, είμαι σίγουρος ότι, θα αποτελέσει μια σοβαρή και έμπειρη παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο για το χρονικό διάστημα που εναπομένει.

Με το διορισμό της κας Αγρότου προστίθεται ακόμα μια γυναίκα Υπουργός στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ανεβάζοντας τον αριθμό γυναικών στις 4 γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουμε επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που διέρχεται η οικονομία της Κύπρου λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο περιορισμένο αλλά πολύ κρίσιμο αυτό διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης θα καλεστούμε όλοι να δώσουμε από κοινού τον καλύτερο μας εαυτό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε συνεννόηση με όλους του κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναντίληψης για την διεκδίκηση κοινών επιδιώξεων.  Έτσι που να μπορέσουμε να μετριάσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το κοινωνικό κόστος από τις προτάσεις του Μνημονίου που μας έχει επιδώσει η Τρόικα.  Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, και προς όφελος πάντα του Κυπριακού λαού, ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η υπευθυνότητα, η ωριμότητα και η λογική στο εσωτερικό μέτωπο, για να μπορέσουμε να πορευτούμε μπροστά. 

Προς τον απερχόμενο Υπουργό Υγείας, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για όλα όσα έχει προσφέρει.  Ο Σταύρος Μαλάς μέσα από τη σχετικά σύντομη θητεία του στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και ριζοσπαστικές τομές. Τομές που έχει πετύχει μέσα από συστηματική και τεκμηριωμένη εργασία, με έμφαση στη γνώση, στη συλλογική προσπάθεια και την επιστημονική κατάρτιση.  

Ο Σταυρός Μαλάς έχει επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα στο τομέα της υγείας.  Έχει πετύχει την επεξεργασία σχεδίου που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση στις τιμές φαρμάκων προς όφελος των ασθενών.  Έχει πετύχει τη λήψη μιας σειράς μέτρων που οδηγούν στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας και τη δημιουργία δυο ακτινοθεραπευτικών κέντρων στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Έχει καθιερώσει κριτήρια για την ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του κράτους στην έγκαιρη και άμεση βοήθεια για μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό για εξειδικευμένες θεραπείες με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Το μέγεθος των επιτυχιών του Σταύρου Μαλά γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν αναλογιστούμε ότι αυτά έγιναν σε καιρούς όπου οι πόροι του Κράτους είναι πολύ περιορισμένοι».

Απευθυνόμενος στην κα Αγρότου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αναμένω από εσάς, ως νέο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, την ενεργό συμμετοχή και συμβολή σας στα καυτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο παρόν στάδιο. Τα θέματα της Υγείας θα πρέπει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να χαρακτηρίζονται από ανθρωποκεντρική αντίληψη και να παραμείνουν εκτός της λογικής των περικοπών. Με ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων πόρων του Κράτους θα πρέπει να προσφέρουμε στον απλό άνθρωπο πολλαπλές και περιεκτικές υπηρεσίες αναβαθμισμένης αξίας.  Περιμένω να εμπλουτίσετε με τις εμπειρίες σας και τον δυναμισμό σας το έργο μας αυτό.  Ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση του τόπου σε καιρούς πολύ δύσκολους επιφορτίζοντας μας με την τιμητική αλλά βαριά ευθύνη.

Σε αυτά τα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή βοήθεια.

Σας συγχαίρω για το διορισμό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας.  Καλή δουλειά».

Από την πλευρά της η κα Αγρότου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και την τιμή να τη διορίσει στο αξίωμα του Υπουργού Υγείας.

«Αισθάνομαι ευγνώμων διότι μου δίνετε την ευκαιρία να υπηρετήσω την πατρίδα μας από το σημαντικό πόστο της Υπουργού», είπε η κα Αγρότου προσθέτοντας ότι «ευχαριστώ διότι με τη συγκεκριμένη ανάθεση την στέλνει πίσω στο δεύτερό μου σπίτι, στο Υπουργείο Υγείας στο οποίο εργάστηκα με αγάπη και αφοσίωση για 37 συναπτά χρόνια εκ των οποίων περίπου τα μισά στη διοίκησή του.

Με εφόδια αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση για τα θέματα υγείας και με όρεξη για πολλή δουλειά, δεσμεύομαι να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να φέρω εις πέρα το έργο που της ανατέθηκε και για να καλυφθούν οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας. Στόχοι που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πάσχοντα, τον ασθενή και περιεχόμενο την υποχρέωση για προσφορά μιας ολοκληρωμένης και ποιοτικής φροντίδας, νοσηλείας και θεραπείας σε όσους τη χρειάζονται.

Γνωρίζω ότι ο χρόνος που μου παρέχεται είναι σύντομος. Αυτό δεν με απογοητεύει, απεναντίας, το αντιμετωπίζω ως κίνητρο για σκληρή, συλλογική δουλειά με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεών σας για την υγεία τις οποίες αναλάβατε ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για συνέχιση και συμπλήρωση του έργου του Υπουργού Υγείας που διαδέχομαι».

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Προεδρικός Επίτροπος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας