Ανακάλυψε ορυκτό με ομοιότητες βράχων της γης το Curiosity

 


Διαβάστε επίσης, την δήλωση Μάρτιν Σούλτς για την Ελλάδα και την Ισπανία. Σήμερα 12/10 θα ξέρουμε ποιος θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, διαβάστε τις λεπτομέρειες.

 


 

Ο βράχος μοιάζει χημικά πολύ με ένα ασυνήθιστο είδος ορυκτού που μπορεί να βρεθεί στα ωκεάνια νησιά, όπως είναι η Χαβάη, καθώς και σε άλλες περιοχές που εκτείνονται από το Κολοράντο έως και το Μεξικό.

«Ήταν αρκετά μεγάλη έκπληξη για εμάς τα ευρήματα ανακαλύψαμε σε αυτό το βράχο», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστήμονας ειδικός στο Curiosity, Ραλφ Γκέλερτ. «Είναι πυριγενής, αλλά από ότι φαίνεται είναι ένα νέο είδος βράχου που ανακαλύψαμε στον κόκκινο πλανήτη», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο βράχος δεν εμπεριέχει μαγνήσιο και σίδηρο-στοιχεία που υπάρχουν σε πυριγενή πετρώματα που είχαν εξεταστεί παλαιότερα από τα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα, Spirit και Opportunity.

Το Curiosity είχε σταλεί δύο μήνες πριν στον Άρη προκειμένου να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης νερού -και κατ` επέκταση μικροβιακής ζωής- στον πλανήτη.

Πηγή ΚΥΠΕ