Κερδοσκοπούν με τις τιμές των καυσίμων

Για πρώτη φορά, είπε ο κ. Συλικιώτης, ακολουθήθηκε ένας νέος τρόπος παρακολούθησης του θέματος των πετρελαιοειδών, που περιλαμβάνει την καταγραφή άφιξης των φορτίων καυσίμων, τη στάθμιση με το απόθεμα που υπάρχει ανά πάσα στιγμή στις εγκαταστάσεις των εταιρειών, πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Αξιολογήθηκε, επίσης, είπε, η γνώση σχετικού εμπειρογνώμονα. «Πρώτη φορά μπήκαμε σε τέτοιο βάθος και αυτό καταδεικνύει γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση», δήλωσε.

Δεν είναι όπως τις έρευνες που γίνονταν μέχρι σήμερα και η συγκεκριμένη διήρκησε από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, σημείωσε, και κατά τη διάρκειά της παρακολουθήθηκαν και αυξήσεις και μειώσεις των τιμών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, είπε, θα σταλούν και στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) γιατί μπορεί να υπάρχουν θέματα περιορισμού του ανταγωνισμού.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει καρτέλ, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι θα δώσει τις παρατηρήσεις στην ΕΠΑ κι αυτή θα ακολουθήσει τις έρευνες. Εάν καθυστερήσει κάποιος να μειώσει τις τιμές κάποιες ημέρες, υπάρχει στοιχείο κερδοσκοπίας, σημείωσε, και αν τις αυξάνει, το ίδιο, λέγοντας πως υπήρχαν περιπτώσεις που αυτό συνέβαινε.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται η έρευνα από δω και στο εξής, ανέφερε και όπως γίνεται τώρα με τη δημοσιοποίηση των τιμών από τα πρατήρια, θα δημοσιοποιούνται συνεχώς και τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών για τις τιμές των εταιρειών που προμηθεύουν τα πρατήρια.

Η έρευνα για το γάλα διεξάγεται τώρα, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καθώς η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ