Κοινό πακέτο αντιπροτάσεων με πολλές διαφωνίες


 

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών που ήταν η 3η διαδοχική, ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες, ένδειξη ότι υπήρξαν κάποιες συνοπτικές διαδικασίες ως προς τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών. 

Οι συμφωνίες είναι:

•Αναδιάρθρωση της ΑΤΑ και όχι κατάργηση του θεσμού

•Διατήρηση του 13ου μισθού.

•Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος των Ημικρατικών Οργανισμών. Δηλαδή υπάρχει καθολική θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τους. 

•Αυτονομία του Συνεργατικού Κίνηματος 

•Αύξηση των κλιμακωτών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. 

•Κατάργηση του αφορολόγητου οχήματος για τους βουλευτές και τους κρατικούς αξιωματούχους. Θα εξαιρούνται οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι. 

•Στα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό τομέα και την εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας στο δημόσιο τομέα και στην υποχρεωτική φορολογική δήλωση για όλους τους επηρεαζόμενους πολίτες. 

Οι διαφωνίες είναι:

•Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο στη δημόσια υπηρεσία με έντονη τη διαφωνία του ΑΚΕΛ και με τις επιφυλάξεις του ΕΥΡΩΚΟ. 

•Tο ΑΚΕΛ, διαφωνεί έντονα με τη δημιουργία καζίνο, μέτρο το οποίο προτείνουν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

•Κατάργηση του τέλους των €300 για τις εταιρείες 

•Αύξηση της λογιζόμενης διανομής κέρδους από 20% σε 21%.

•Κρατικό μισθολόγιο – το κάθε κόμμα έχει τις δικές του προτάσεις

•Κατώτατος ΦΠΑ – διαφωνεί με την αύξηση ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ

•Φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας

•Κοινωνικές παροχές 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Μετράμε πια μέρες

Σε σημερινές του δηλώσεις στο επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ προσήλθε στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με πνεύμα εποικοδομητικό ώστε να υπάρξει σύγκλιση, η οποία, όπως είπε, σε κάποια ζητήματα έχει επιτευχθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι “διατηρούμε και τις δικές μας θέσεις και επιφυλάξεις που έχουμε ήδη καταθέσει”.

“Οι συγκλίνουσες απόψεις όμως δεν συνιστούν και αποτελεσματική λύση του προβλήματος”, είπε και πρόσθεσε: “Η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημοσιονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα ελπίδα και προοπτική”.

Όπως ανέφερε, “η Κυβέρνηση, που έχει ήδη καθυστερήσει να λάβει μέτρα, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, έχει την ευθύνη της τελικής διαπραγμάτευσης“.

“Δυστυχώς ο χρόνος που χάθηκε έχει εξασθενίσει τη διαπραγματευτική μας θέση”, είπε, προσθέτοντας ότι “σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να αφήσουν στην άκρη τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια που άλλωστε η πραγματικότητα τα έχει ξεπεράσει“.

Σημειώνοντας πως από την αρχή ο ΔΗΣΥ εξέφρασε ετοιμότητα να συμβάλει στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Νεοφύτου συνέχισε απευθύνοντας “δραματική έκκληση στην Κυβέρνηση, να συναισθανθεί τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουμε περιέλθει”.

“Δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δεινή θέση να μετράμε πια μέρες. Επιβάλλεται και η Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και τις επόμενες ώρες με αποφασιστικότητα, ιστορική ευθύνη να πάρει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο μας στην έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα”, κατέληξε.

Βάσος Σιαρλή: Κυπριακό πακέτο μέχρι το σαββατοκύριακο

Η τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν «και οπωσδήποτε εντός του μήνα», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόικας.

Ο κ. Σιαρλή προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της τελευταίας σύσκεψης μεταξύ της Κυβέρνησης και των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στις εισηγήσεις της Τρόικας.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και στις τρεις συναντήσεις με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων καταγράφηκαν «σημεία συναντίληψης σε πολλούς τομείς».

Ο κ. Σιαρλή είπε, επίσης, ότι «υπήρξαν όμως και κάποια σημεία επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», προσθέτοντας ότι «επί του συνόλου, πιστεύω ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό πακέτο».

Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποήσης των τραπεζών υπήρξε σύγκλιση απόψεων.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι «σήμερα θα γίνει η σύνοψη των όσων έχουν κατατεθεί από όλους» κατά τις τελευταίες τρεις συναντήσεις, σημειώνοντας ότι «οι συγκλίσεις είναι ξεκάθαρες και οι διαφορές έχουν εντοπιστεί».  

Όπως είπε, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνάντηση με τους συνδικαλιστές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση των αρχηγών των Κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας  θα ολοκληρωθεί ο τελικός γύρος διαβουλεύσεων στο εσωτερικό μέτωπο προκειμένου να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης για να αρχίσει  η τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Σημείωσε ότι η τελική διαπραγμάτευση θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν «και οπωσδήποτε εντός του μήνα», ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Υπουργός συμφώνησε με το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να αρχίσει εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του η αίτηση μας για χρηματοδότηση θα έχει θετική κατάληξη.