Κομισιόν: Να συσταθεί Ταμείο για άπορους Ευρωπαίους


 

Υιοθέτησε σήμερα (24/10) πρόταση προς το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωβουλή για τη σύσταση ευρωπαϊκού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί την αγορά τροφίμων, ρούχων και άλλων βασικών αγαθών.

Η Κομισιόν προτείνει την προικοδότηση του Ταμείου με 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ενώ η χρηματοδότηση της αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης για άτομα που υποφέρουν από σοβαρές υλικές στερήσεις θα καλύπτεται κατά 85% από την ΕΕ και 15% από τα κράτη μέλη.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειαζόμαστε νέο μηχανισμό αλληλεγγύης και ιδίους πόρους για να βοηθήσουμε τους απόρους και τους φτωχούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ζουν σε πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης από κοινωνική άποψη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τα θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, Λάζλο Αντόρ δήλωσε ότι το προτεινόμενο νέο Ταμείο θα παρέχει συγκεκριμένη βοήθεια στα πλέον ευάλωτα άτομα στην Ευρώπη με σκοπό να ενσωματωθούν στην κοινωνία. «Θα είναι η απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ στους πιο αδύναμους – εκείνους τους οποίους έπληξε περισσότερο η οικονομική και κοινωνική κρίση», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνουν γρήγορα την πρόταση αυτή και το σχετικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε εκείνοι που την χρειάζονται να επωφεληθούν χωρίς καθυστέρηση.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου Ταμείου, τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για επιχειρησιακά προγράμματα που καλύπτουν την περίοδο 2014 έως 2020, και υποστηρίζουν συστήματα διανομής, μέσω οργανώσεων-εταίρων, τροφίμων στους απόρους και ρούχων και άλλων βασικών αγαθών (όπως παπουτσιών, σαπουνιού και σαμπουάν) στους αστέγους και στα παιδιά που υποφέρουν από σοβαρές υλικές στερήσεις. Τα λεπτομερή κριτήρια για τη χορήγηση της βοήθειας θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη, ή τις οργανώσεις-εταίρους, διότι αυτά είναι σε θέση να προσαρμόσουν καλύτερα τη βοήθεια στις τοπικές ανάγκες.

Οι οργανώσεις-εταίροι, που είναι συχνά μη κυβερνητικές, θα είναι αρμόδιες για την κατανομή των τροφίμων ή των αγαθών στους απόρους. Για την επίτευξη των στόχων Ταμείου όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, οι οργανώσεις-εταίροι δεν θα πρέπει μόνο να παρέχουν υλική βοήθεια στους απόρους, αλλά να αναλαμβάνουν επίσης βασικές δραστηριότητες με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη. Το Ταμείο θα μπορεί, επίσης, να υποστηρίζει αυτά τα συνοδευτικά μέτρα.

Οι εθνικές αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Ταμείο είτε για να αγοράζουν τα τρόφιμα ή τα άλλα αγαθά και να τα καθιστούν διαθέσιμα στις οργανώσεις-εταίρους είτε να παρέχουν χρηματοδότηση στις οργανώσεις-εταίρους για την αγορά των τροφίμων ή των προϊόντων. Η πρόταση προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αποθεμάτων παρέμβασης, εφόσον υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, από τα 116 εκατομμύρια στην ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 40 εκατομμύρια υποφέρουν από σοβαρές υλικές στερήσεις.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υλικής στέρησης είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα τροφίμων. Το μερίδιο του πληθυσμού της Ένωσης που αδυνατεί οικονομικά να εξασφαλίσει ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (ή το χορτοφαγικό ισοδύναμο) μέρα παρά μέρα – κάτι που ορίζεται ως βασική ανάγκη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – ήταν 8,7% το 2010, δηλαδή περισσότεροι από 43 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία για το 2011 δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης.

Μια ιδιαιτέρως σοβαρή μορφή υλικής στέρησης είναι η έλλειψη κατοικίας. Η έκταση του φαινομένου των αστέγων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2009/2010 ζούσαν 4,1 εκατομμύρια άστεγοι στην Ευρώπη. Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αστέγων οφείλεται στον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων που είναι οικογένειες με παιδιά, νέοι άνθρωποι και άνθρωποι που προέρχονται από περιβάλλον μεταναστών

Στην ΕΕ 25,4 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Συνολικά, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από τον υπόλοιπο πληθυσμό (27% έναντι 23% του συνολικού πληθυσμού). Το γεγονός αυτό τα εκθέτει σε υλική στέρηση που υπερβαίνει κατά πολύ την κακή σίτιση. Για παράδειγμα, 5,7 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν καινούργια ρούχα και 4,7 εκατομμύρια δεν έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια στο σωστό μέγεθος (που να περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι παπούτσια παντός καιρού). Τα παιδιά που υποφέρουν από αυτές τις μορφές υλικής στέρησης έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση να έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο, να έχουν κακή υγεία και να μην αναπτύξουν όλες τους τις δυνατότητες ως ενήλικοι.

Σήμερα η ΕΕ διανέμει περίπου 500.000 τόνους τροφίμων ετησίως για τους απόρους, μέσω προγράμματος που τέθηκε σε ισχύ από το 1987, με σκοπό την επωφελή χρησιμοποίηση των τότε γεωργικών αποθεμάτων. Λόγω της αναμενόμενης εξάντλησης και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των αποθεμάτων παρέμβασης την περίοδο 2011-2020, ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το υφιστάμενο πρόγραμμα θα διακοπεί στο τέλος του 2013 και θα αντικατασταθεί από το  προτεινόμενο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ