Κρίση Ρωσίας & Τουρκίας; – Δεν πάει ο Πούτιν στην Άγκυρα

 

Οι τόνοι ανεβαίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την αναχαίτιση από την Τουρκία ενός συριακού επιβατικού αεροπλάνου προερχόμενου από τη Μόσχα.

   “Η επίσκεψη αναβλήθηκε, θα συμφωνήσουμε αργότερα τις ημερομηνίες”, δήλωσε ο Πέσκοφ χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους αυτής της απόφασης ούτε την ημερομηνία που είχε αρχικά συμφωνηθεί για την επίσκεψη. 

Ο ρωσικός Τύπος αναφερόταν σήμερα σε μια επίσκεψη προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία αναβλήθηκε πριν ακόμη αναχαιτιστεί η πτήση Μόσχα-Δαμασκός από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

   Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως απαιτεί εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές για την αναχαίτιση αυτή, καθώς η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι έθεσε έτσι σε κίνδυνο ζωές Ρώσων.

   Από τούρκους αξιωματούχους έγινε εξάλλου γνωστό πως η Συρία διέκοψε πριν από μια εβδομάδα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία λόγω των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης από τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

   Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πάντως πως η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις παραδόσεις ηλεκτρικού αν η Συρία το ζητήσει.

   Από τη συριακή πλευρά, ο εθνικός αερομεταφορέας κατηγόρησε σήμερα τις τουρκικές αρχές ότι “επιτέθηκαν” στο πλήρωμα του συριακού αεροπλάνου.