Κρίσιμα θέματα στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου


 

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2013

Οι προτάσεις για μειώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2013 θα πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς που αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται στα κράτη μέλη, υποστηρίζει η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ. Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. 

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2014-2020: Ποιες θα είναι οι περικοπές; 

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν ένα μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επενδύει στον τομέα της έρευνας και της ανταγωνιστικότητας, όπως είχαν υποσχεθεί και οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Θα αξιώσουν επίσης από τις κυβερνήσεις που ζητούν να γίνουν μεγάλες περικοπές να ξεκαθαρίσουν ποιες ακριβώς πολιτικές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό. Η συζήτηση και η ψηφοφορία θα λάβουν χώρα την Τρίτη.

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Συζήτηση με Μπαρόζο και Ρομπάι 

Τα σχέδια για τραπεζική, οικονομική και νομισματική ένωση θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Οκτωβρίου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο ΕΚ με τους Προέδρους της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύεται και από μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία.

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών

Πώς μπορεί να λάβει κανείς αποζημίωση για καθυστερήσεις ή φθορά αποσκευών, σε ποιόν μπορεί να απευθυνθεί για να λάβει αξιόπιστες πληροφορίες όταν μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις, πώς μπορεί να επιστρέψει στον τόπο διαμονής του εάν η αεροπορική εταιρεία έχει κηρύξει πτώχευση; Με το σχέδιο ψηφίσματός τους οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξουν νομικές διευκρινίσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών, ανεξαρτήτως του τρόπου μεταφοράς τους.

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, για να οριστεί το 2013 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Εισηγήτρια του εν λόγω νομοθετικού ψηφίσματος είναι η Κύπρια ευρωβουλευτής, κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, και ειδικότερα οι νέοι, για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να σπουδάσουν, να εργαστούν, να ανοίξουν μία επιχείρηση ή να πάρουν τη σύνταξή τους σε άλλο κράτος μέλος.