Κυπριακή Προεδρία και Κομισιόν έλαβαν πράσινο φως για Ντόχα

 

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, το πρώτο που συνήλθε υπό την Προεδρία της Κύπρου, ενέκρινε την Πέμπτη το κείμενο Συμπερασμάτων που καταγράφει τις επιδιώξεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διεθνή Διάσκεψη.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικων Πόρων και Περιβάλλοντος,  ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου, είπε ότι η διαμόρφωση κοινών θέσεων της ΕΕ για τις επικείμενες «δύσκολες διαπραγματεύσεις», στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, αποτελεί μια καλή εξέλιξη.

Η Κυπριακή Προεδρία και η Κομισιόν θα επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για τη συνέχιση των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2013 για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προωθήσουν την επίτευξη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για μετά το 2020.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος υιοθέτησε επίσης ομόφωνα τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Ρίο τον περασμένο Ιούνιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο + 20) που στόχο έχουν την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο κ. Αλετράρης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι στις μετά το Ρίο διαδικασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα λαμβάνονται ουσιωδώς υπόψη και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο συζήτησε το θέμα της ασφαλούς και περιβαλλοντικά ορθής ανακύκλωσης των πλοίων.

Η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση κανονισμού με την οποία επιδιώκει τη διασφάλιση της διάλυσης των Ευρωπαϊκών πλοίων με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, για το μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη εφαρμογής της διεθνούς σύμβασης του Χόνγκ Κονγκ η οποία προβλέπει ότι η διάλυση των πλοίων πρέπει να διενεργείται σε εγκεκριμένες και ελεγχόμενες εγκαταστάσεις με ορθό περιβαλλοντικό, τρόπο που δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2020.

Το Συμβούλιο συζήτησε το ενδεχόμενο διεύρυνσης της εφαρμογής του Κανονισμού και σε μη ευρωπαϊκά πλοία, την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας καθώς και τις ποινές σε όσους δεν τηρούν τον Κανονισμό.

Πηγή ΚΥΠΕ