Γ. Λιλλήκας: Για αναντιστοιχία λόγων και έργων κατηγορεί Mαλά-Αναστασιάδη

 

Δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί θα προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και στην εφαρμογή του κανόνα των δύο εβδομάδων για τους ασθενείς με καρκίνο ή σοβαρές καρδιοπάθειες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το ΓΔ του ΟΑΥ και τα στελέχη του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι επεσήμανε «τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών», οι οποίες, όπως ανέφερε, αφορούν αφενός την αποφυγή από μέρους μιας μερίδας πολιτών του να εξασφαλίσει υπηρεσίες υγείας λόγω οικονομικού κόστους και αφετέρου το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία και κλινικές οδηγούνται σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα νέοι επιστήμονες στον τομέα της ιατρικής να μεταναστεύουν και τα κρατικά νοσηλευτήρια να «έχουν γονατίσει κυριολεκτικά από το μεγάλο όγκο ασθενών που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα». Αυτό, είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, «επηρεάζει σοβαρά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς μας».

Ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε κατά τη συνάντηση τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής του που αφορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «τη γρήγορη έξοδο του τομέα της υγείας από τη δεινή κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα, αλλά και την επιβίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς μας, αλλά και τη μείωση του κρατικού κόστους, και την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε τάχιστα σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου συστήματος που νοσεί, στα πλαίσια της τάχιστης εφαρμογής του ΓΕΣΥ».

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν οι δυνατότητες να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας στα πλαίσια του ΓΕΣΥ χωρίς να χρειάζεται να αναμένουμε, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, την εφαρμογή του το 2015». Υπάρχουν, όπως εξήγησε, «τομείς στον τομέα της υγείας που οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εντός ενός έτους από σήμερα» και δεσμεύτηκε να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ, εφόσον εκλεγεί.

«Θέλω σε αυτό το σημείο να στηλιτεύσω την αναντιστοιχία λόγων και έργων τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και του κ. Αναστασιάδη, στο ζήτημα του ΓΕΣΥ» είπε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι «αφενός διαπιστώνουμε μια μεγάλη καθυστέρηση στο διορισμό του Προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ, με αποτέλεσμα εδώ και πολλούς μήνες το ΔΣ να μην μπορεί να συνεδριάσει και να λάβει σημαντικές και απαραίτητες αποφάσεις. Αφετέρου διαπιστώνουμε με ανησυχία τη θέση του κ. Αναστασιάδη για ένα ασαφές ΓΕΣΥ παραπέμποντας σε διάλογο, όπως είπε, των εμπλεκομένων φορέων κάτι που θα μας οδηγήσει σε ένα πισωγύρισμα τουλάχιστον 10 χρόνων. Αυτός ο διάλογος είχε γίνει και είχε ολοκληρωθεί το 2001με τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας».

«Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των πολιτών και αντίθετα θα πρέπει ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση της υγείας των πολιτών μας» ανέφερε.

Αναφερόμενος σε χθεσινή αποκάλυψη από ΜΜΕ της παραπομπής ασθενούς με πρόγνωση καρκίνου σε ραντεβού με τον ειδικό γιατρό για το Μάιο του 2013, ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «εγκληματικό» και «θέτει τους ασθενείς σε μια παρατεταμένη αγωνία με σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους».

Δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι εάν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα θα προχωρήσει στην εφαρμογή του κανόνα των δύο εβδομάδων που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε και εξήγησε ότι στις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι θα διαγιγνώσκονται με καρκίνο ή σοβαρό πρόβλημα καρδίας, το κράτος θα είναι δεσμευμένο με τις κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες να τους δίνει ραντεβού και να τυγχάνουν εξέτασης από ειδικό γιατρό εντός δύο εβδομάδων.

 

“Τα 300 εκ. είναι σαν να δίνεις παυσίπονα σε ασθενή με καρκίνο”

Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη, ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι δεν το έχει λάβει ακόμα, ωστόσο ανέφερε ότι σε μια οικονομία της οποίας το χρέος θα ξεπεράσει φέτος τα 14 δις και με το δανεισμό από την Τρόικα θα ξεπεράσει τα 20 δις και η οποία χαρακτηρίζεται από σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, «το να εξαγγέλλει με τόση περηφάνια η Κυβέρνηση 300εκ. είναι σαν να προσφέρεις σε ένα ασθενή που πάσχει από καρκίνο, παυσίπονα».

Ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε στην Κυβέρνηση η οποία δίνει, όπως είπε, τη δυνατότητα στο κράτος σε διάστημα ίσως και λιγότερο του ενός έτους, με την άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 να εξασφαλίσει πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία με σωστή διαχείριση από κοινού με τις τράπεζες μπορούν να διοχετευτούν στην κυπριακή αγορά για αναπτυξιακά έργα, για αναδιάρθρωση των δανείων των ΜΜΕ αλλά και για στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κάτω του 3%».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις για να συζητήσουν βελτίωση ακόμα και διόρθωση, όπως ανέφερε, της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς και άλλων παρόμοιων προτάσεων που μπορούν να θέσουν την κυπριακή οικονομία, σε τροχιά ανάπτυξης, «σε σύντομο χρόνο και όχι σε πέντε ή έξι χρόνια».

Δεν μας ενδιαφέρει η πατρότητα αυτών των προτάσεων, αλλά το να δώσουμε διέξοδο και προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία και προοπτική ελπίδας στους νέους, και για να γίνει αυτό απαιτούνται δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 300 εκ, είπε.

 

Πηγή ΚΥΠΕ