Μαρκουλλή: Προτεραιότητα για της Προεδρίας η ΕΕ και οι γείτονες

 

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, μίλησε στο συνέδριο του Economist με θέμα «Η ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με του γείτονές της κατά τη διάρκεια της Κυπριακή Προεδρίας» που διοργανώθηκε στη Λευκωσία υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η κα. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στον βασικό στόχο της Κυπριακής Προεδρίας που είναι μια «Καλύτερη Ευρώπη», της κοινωνική συνοχής της ευημερίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εγγύτητας με τους πολίτες της.

«Δημιουργώντας μια Καλύτερη Ευρώπη, οικοδομούμε παράλληλα μια πιο δυνατή Ένωση, που μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της στον κόσμο και να ενδυναμώσει τις σχέσεις με του γείτονές της», ανέφερε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η Κυπριακή Προεδρία δίνει νέα έμφαση στον παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ και τις σχέσεις της με τους γείτονές της, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Γειτονιά.

 

«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, καθώς και η διαδικασία της διεύρυνσης, αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία  συνεκτικών πολιτικών της ΕΕ, τα οποία καθορίζουν την προσέγγισή μας προς τους άμεσους γείτονές μας», ανέφερε η ΥΠΕΞ.

 

Η κα. Μαρκουλλή ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου η ίδια έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επισκέψεις σε διάφορες χώρες της Αραβικής Άνοιξης, σε μια προσπάθεια να δώσει το μήνυμα ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για την σφυρηλάτηση μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης με της χώρες της Νότιας Γειτονίας. Αυτό είπε ήταν ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα της Προεδρίας της Κύπρου. Προς αυτό το σκοπό είπε η ίδια χαιρέτισε το Συνέδριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου τον Περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου τη Λευκωσία τον περασμένο Ιούνιο.

Αναφέρθηκε επίσης στην πραγματοποίηση της πρώτης διαβούλευσης μεταξύ Πρέσβεων της ΕΕ με  Μόνιμους Αντιπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη συμβολή της ίδιας για τη 2η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα λάβει χώρα στις 14 Νοεμβρίου 2012 στο Κάιρο.

 

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου, η οποία θα έχει σημαντική επίδραση στην σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Γειτονίας.

 

Η κα. Μαρκουλλή έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, τονίζοντας τη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσής της.

Αναφερόμενη στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ, είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την πολιτική και ως ένδειξη αυτού, η ίδια έχει επισκεφθεί προσωπικά σχεδόν όλες τις χώρες κάτω από αυτό το ντοσιέ, προτρέποντας τις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προς την περαιτέρω ενσωμάτωση, λειτουργώντας ως έντιμος διαμεσολαβητής.  

Σημείωσε ότι ανάμεσα στις τρεις χώρες υπό ένταξη αυτή την στιγμή η Ισλανδία είναι στο πιο προχωρημένο σημείο. Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο θα προχωρήσουν ουσιαστικό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την Τουρκία υπογράμμισε για ακόμα μια φορά την υποστήριξη της Κύπρου στην πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεσμεύεται κατηγορηματικά να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς εξαίρεση όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποφύγει.

Πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι η Τουρκία αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέροντας ωστόσο ότι παρά την μη εποικοδομητική στάση της χώρας που καταδικάστηκε από την ΕΕ, η Κυπριακή Προεδρία είναι δεσμευμένη στο καθήκον της να παρακολουθεί και να διευκολύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της.

Πηγή: ΚΥΠΕ