“Ματωμένες ένδοξες μνήμες” – Βιβλίο για τους αγνοούμενους του 1974

 

Στο βιβλίο συγγενείς καταθέτουν τις δικές τους εμπειρίες , απόψεις και συναισθήματα, ξαναφέροντας στην μνήμη τους ανθρώπους, τους ήρωες, τους οποίους ο Υποστράτηγος Τσολάκης και η ομάδα του “αναζητούν”, όπως ανέφερε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Αρχηγός ΓΕΣ στο προλογισμό του βιβλίου.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσολάκης ανέφερε πως χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η αμεσότητα με την οποία περιγράφεται στον αναγνώστη  η όλη προσπάθεια αναγνώρισης – ταυτοποίησης αγνοουμένων και πεσόντων. Για την συγγραφή του βιβλίου ο κ. Τσολάκης ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του συνεργάστηκαν με Ελλαδίτες συγγενείς Πεσόντων και Αγνοουμένων καθώς και το σύνολο των συλλόγων τους, που βοήθησαν ποικιλοτρόπως στην εκπλήρωση της αποστολής που τους ανατέθηκε.

Ο κ. Τσολάκης ανέφερε πως στο βιβλίο “Ματωμένες ένδοξες μνήμες”  γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν με αφηγηματικό τρόπο από τους συγγενείς των ηρώων μας οι μνήμες, οι παραστάσεις και τα βιώματα των λατρευτών τους προσώπων. Επεσήμανε επίσης πως η αποτύπωση των συναισθημάτων δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί ο ψυχικός πόνος και ο σπαραγμός αυτών που έμειναν πίσω δεν είναι μετρήσιμα, όπως είπε, μεγέθη και ούτε μπορούν να χωρέσουν στις σελίδες ενός άψυχου χαρτιού.

Επεσήμανε επίσης πως με τη συγγραφή του πονήματος αυτού δεν γίνεται προσπάθεια αναδίφησης του ακανθώδους και δυσεπίλυτου προβλήματος της Κύπρου που οι πρώτες του πτυχές ξεδιπλώνονται το 1878, έτος παράδοσης του νησιού από τους Τούρκους στους Άγγλους.

Σε μια κατάθεση ψυχής ο συγγραφέας ανέφερε πως το συγκλονιστικό βίωμα επί 38 χρόνια των συγγενών των αγνοουμένων και πεσόντων, άγγιξε την ψυχή του , προβληματίζοντας τον. Είπε πως ερχόμενη η ομάδα του σε επαφή με τις οικογένειες για να συλλέξουν τα στοιχεία που θα επέτρεπαν την ταυτοποίηση, συνάντησε εκ μέρους τους ποικίλες αντιδράσεις, από την καλοπροαίρετη υποδοχή μέχρι την οργισμένη αγανάκτηση , αλλά  και την άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας.

Το βιβλίο του κ. Τσολάκη αφιερώνεται στους ήρωες Αξιωματικούς και Οπλίτες που πολέμησαν στην Κύπρο την περίοδο του 1964- 1974, που με το χαμό και το αίμα τους διέσωσαν την εθνική μας αξιοπρέπεια. Κυρίως όμως, όπως είπε ο συγγραφέας, στους ζώντες συγγενείς τους που καθημερινά επί 48 χρόνια (από το 1964) βιώνουν τη δική τους τραγωδία και στους οποίους όλοι μας οφείλουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής.

Τα περισσότερα από τα ονόματα των οικογενειών που αναφέρονται στο βιβλίο « Ματωμένες Ένδοξες Μνήμες » έχουν αλλάξει για να διατηρηθεί το απόρρητο των προσωπικών τους στοιχείων. Το  βιβλίο έχει προλογίζει εκτός από τον  αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά, Αρχηγό ΓΕΣ, ο  Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ξενοφών Καλλής.