Μαυρογιάννης: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους

 

Πολλοί θεωρούν ότι οι κανόνες για την λειτουργία της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, προέρχονται από τις Βρυξέλλες, τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας, για την επιτυχή ολοκλήρωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Σημαντική ανησυχία για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι να εξευρεθούν τρόποι και λύσεις, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους. Για την Κυπριακή Προεδρία αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιάννης.

 Η ενιαία αγορά είναι το μεγαλύτερο πολιτικό επίτευγμα της ΕΕ αλλά για να λειτουργήσει πλήρως θα πρέπει να της δώσουμε μία καινούργια ώθηση, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας.

 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Δεν θ’ αφήσουμε να “πεθάνει” το πρόγραμμα Erasmus 

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης διαβεβαιώσε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus δεν κινδυνεύει να “πεθάνει” και υποστήριξε έντονα ότι η Κυπριακή Προεδρία δεν θ`αφήσει να συμβεί αυτό.

Παρεμβαίνοντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, στη συζήτηση για το κατά πόσον κινδυνεύει να σταματήσει το πρόγραμμα Erasmus, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως “είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση αυτού του προγράμματος που, για μας, αποτελεί κομμάτι του οράματος μας για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη”.

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του Erasmus τα επόμενα χρόνια, διαβεβαίωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Από τη συζήτηση που έγινε, ωστόσο, προέκυψε ότι, εκτός από την αδυναμία κάλυψης των πληρωμών για το πρόγραμμα Erasmus κινδυνεύουν να σταματήσουν κι` άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων στην Ευρώπη, όπως είναι το πρόγραμμα δια βίου μάθησης και το πρόγραμμα “Μαρί Κιουρί”.

Το όλο πρόβλημα συνδέεται με τις περικοπές που έχει προτείνει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Eυρωβουλευτές που πήραν το λόγο επεσήμαναν ότι δεν είναι μόνο το πρόγραμμα Erasmus που κινδυνεύει, αναφέροντας ότι, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης στερούνται επίσης επαρκών πόρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις που αφορούν τα κονδύλια αυτά για το 2012. Ο διορθωτικός προϋπολογισμός για το 2012 που θα καλύψει τα ελλείμματα αυτά ανέρχεται σε 8,9 δισ. ευρώ.

Την διαβεβαίωση ότι, τουλάχιστον για το 2013 δεν υπάρχει περίπωση ματαίωσης του προγράμματος Erasmus έδωσε και ο αρμόδιος κοινοτικός Eπίτροπος Γιάννους Λεβαντόφσκι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι κινδυνεύει να μην συνεχισθεί και το πρόγραμμα “Μαρί Κιουρί”, αν δεν εξασφαλισθούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την χρηματοδότησή του.

Πηγή ΚΥΠΕ